Videón mutatta meg „méltósága állapotát” Karsai Dániel

Videón mutatta meg „méltósága állapotát” Karsai Dániel

Karsai Dániel (Képernyőfotó: Karsai Dániel / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hónapja nem tudok modern technikát használni, mobilt, tabletet. A legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem, és válaszol helyettem. A magánszférám a szó szoros életében eltűnt – mondta el az aktív eutanázia lehetőségért küzdő Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász keddi posztjában, amely mellé videót is posztolt, ami „méltósága állapotát” mutatja be. Annak apropóján posztolt Karsai, hogy meghívták a Bibó István Szakkollégium keddi vitaestjére az életvégi döntés témakörben. – Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj – írta.

A videón pedig arról beszél, két hete a Bliss Alapítvány jóvoltából kapott egy úgynevezett fejpálcát, aminek segítségével ha lassan is, de újra tud gépelni. – Elképesztő jó érzés volt, hogy végre megint én poénkodok, mondjuk a focin – mondta. Ugyanakkor feltette a kérdést: „önök szerint ez a helyzet teljességgel méltóságteljes? Önökre bízom a választ. És gondoljuk tovább, hogy mi lesz akkor, ha már a fejemet se tudom mozgatni.”

 

Karsai tavaly ősszel állt a nyilvánosság elé bejelentve, hogy halálos beteg, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert véleménye szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti. Az ügyvéd az ALS nevű betegségben szenved, ennek során az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be.

Címkék: Karsai Dániel