VIP-autók és terepjárók: több milliárd forintért vásárol új járműveket a rendőrség

VIP-autók és terepjárók: több milliárd forintért vásárol új járműveket a rendőrség

Szép új Mercedes járőrkocsik Budapesten (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komolyabb autóbeszerzést hajt végre viszonylagos csendben a rendőrség - tudta meg lapunk. Hírverés nem kíséri, csak a police.hu oldalon közzétett rövid beszámolókból derül ki, hogy több beszerzés részeként, közel nettó hárommilliárd forintos értékben vásárolnak új járműveket. A Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányság tavalyi, III. negyedévi szerződéslistáján találta meg a legnagyobb tételeket.

Szűkszavú, egysoros leírások tanúsítják, hogy az ORFK összesen 1,59 milliárdért vásárol

• Mercedes-Benz B200 4MATIC Sprinter,

• Mercedes-Benz Sprinter 316/CDI 4X2 L2/H2

• Opel Astra 5 ajtós Enjoy+F 12 SHR S/S

• Skoda KODIAQ Ambition

• Skoda Octavia Ambition

személyautókat és terepjárókat. A Skodákra különösen nagy szükség lehet a rendvédelmi szervnél, mert ezekre további nettó 447 millió forint értékben adtak le további megrendeléseket. 2022 első negyedévében is vásárolt autókat az ORFK, ekkor nehézterepjárókat vettek, 272,5 millióért.

Hogy a rendőrség a felsorolt összegekért hány járművet szerez be, azt a police.hu valamiért nem részletezi, ám azt tudhatjuk, hogy öt évre kifizették a szervízdíjat is. A beszállítók nem meglepő módon az állami járműtenderek jól ismert szereplői – a Porsche Hungária és Lízing, a Pappas Auto, valamint a Schiller Autóház.

Kell a VIP is, csak nem tudni, kinek

A Készenléti Rendőrség (KR)  ennél valamivel szerényebben vásárolt: 25, „speciális kialakítású járművet” szereztek be, nettó 676 millió forintért, legfeljebb öt éves szerződéses időtartammal, és 10 millióért könnyűterepjárókat– beszállítóik a Duna Autó, a Porsche Hungária és a Toyota Central Európe voltak. A KR vételében ugyanakkor kiugró tétel, hogy 205 millió forintért vesznek hat darab VIP-személyszállító autót, azaz, darabonként 33,7 milliót költenek ezekre a járművekre; eközben a szerződéslistáról tudjuk, hogy a KR más esetben 5,8 millió forintot is kifizet három napra két páncélozott jármű bérléséért.

A rendőrségtől megkérdeztük, hogy a kérdéses szerződések keretében összesen hány darab járművet vásároltak és milyen típusúakat, mi indokolta ezt jelentős új flotta beszerzést. Arra is kíváncsiak voltunk, kik használják majd a VIP-kategóriájú autókat, és hogy a bérelteken kívül rendelkeznek-e saját páncélozott személyszállító autókkal is. Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

Tízmilliárdok futnak a kék villogó alatt

A mostani vétel jelentősnek mondható, ám így is eltörpül a 2017-es flottabeszerzéshez képest, melynek során a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az Átlátszó találata szerint 45 milliárdért vásárolt autókat, melyből jutott a rendőrségnek is (A cikk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy a teljes, 45 milliárdos tételt a rendőrségi autóbeszerzésre fordították. A tévedésért az érintettek és az olvasók elnézését kérem- K.T.). Ez a tétel pedig egy évvel később plusz 13,3 milliárddal bővült, amit a KEF előre nem látható körülménnyel: abszurd módon az Európát sújtó bevándorlási hullámmal indokolt. (A magyarázatot jócskán hiteltelenítette - írja a Népszava - hogy a 13 milliárdos többletből 8,1 rendőrségi vezetői autókra ment el, és csak a maradékból vettek a határvédelmi feladatokhoz jóval célszerűbb egyterű furgonokat). 2020-van pedig közel 1,2 milliárdért vásárolhatott 62 darab nehézterepjárót az ORFK, uniós forrásból.