Virágkocsiktól a légi parádékig: országszerte az államalapításra emlékeznek

Virágkocsiktól a légi parádékig: országszerte az államalapításra emlékeznek

A Debreceni Virágkarnevál Szent Koronát ábrázoló virágkocsija, amelyet megáldott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilika mellett a Nagyboldogasszony ünnepén bemutatott mise után, 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosban folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál: a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után, várhatóan 9 órától a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség. Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.

A Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe várja az érdeklődőket. A főváros több pontján, így a Műegyetem rakparton koncertek is lesznek.

Az MTI összegzője szerint a nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az augusztus 20-i ünnepi programokat este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek – igaz, a felvonulás idén is elmarad. Az 1996-ban útjára indult debreceni rendezvény keretében 2021-ben 14 virágkocsit tekinthetnek meg az érdeklődők; az elkészült kompozíciók augusztus 20-án a Nagyerdei körúton láthatóak, este pedig különleges fénytechnikával megvilágítva lehet megnézni azokat. A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit augusztus 20-án után másnap pedig Nagyváradon is bemutatják, majd szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői is megcsodálhatják Budapesten.

Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani, ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK-oldalakon, valamint a BKK Futár alkalmazásban olvashatók. A programokkal kapcsolatban további információk találhatók a Szentistvannap2021.hu oldalon.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Címkék: augusztus 20.