Vitézy: Ha a kormány is mögém áll, nagyobb felhatalmazással vezethetem Budapestet

Vitézy: Ha a kormány is mögém áll, nagyobb felhatalmazással vezethetem Budapestet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nekem nem Orbán és nem Gyurcsány érdeke a fontos, csakis Budapesté, minden budapesti főpolgármestere leszek majd – ezt hangsúlyozta és mondta el több változatban is pénteki sajtótájékoztatóján Vitézy Dávid.

Az LMP támogatásával induló főpolgármester-jelölt azután hívta össze a sajtót, hogy fideszes riválisa, Szentkirályi Alexandra péntek reggel bejelentette visszalépését, a kormánypárti szavazókat pedig arra kérte: jelöltként Vitézyre, a fővárosi listán viszont továbbra is rá, azaz Szentkirályira voksoljanak.

A helyzet eleve magyarázkodásra késztette Vitézy Dávidot, aki több újságírónak is határozottan állította: nem volt előzetes egyeztetés közte és a Fidesz között Szentkirályi Alexandra visszalépéséről, ők is csak újságíróktól értesültek a döntésről. A felvetésre – hogy lehet, hogy a Magyar Nemzet és a Megafon már korábban, a fideszes jelölt visszalépése előtt is Vitézyt ajánlotta a választók figyelmébe  – a politikus azt mondta: megérti, hogy programja felkeltette a kormányközeli médiumok figyelmét is. Szerinte a Partizán műsorában tartott főpolgármester-jelölti vitán, ahova Szentkirályi el sem jött, Karácsony nagyon gyengén szerepelt, ez pedig a fideszes szavazókat is elgondolkodtatta – a kormánypárt pedig érzékelte, hogy Vitézy népszerűsége a saját táborában is nőtt.

A jelölt ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozta: ő nem fog sem a DK- val, sem a Fidesszel kompromisszumot kötni. Helyettesei nem Orbán vagy Gyurcsány emberei, hanem szakértők lesznek, ahogy a főváros cégeit sem politikai kádertemetőként használja majd, ezek vezetésével is szakembereket bízna meg. Budapest melletti elkötelezettségét Vitézy azzal is hangsúlyozta, hogy  főpolgármesterként is következetesen nemet mond majd a mini Dubaj és a kínai gyorsvasút tervére, valamint szorgalmazza a HÉV-ek felújítását. Mint mondta, a kétharmados parlamenti döntéseket és a kiemeltté tett kormányzati beruházásokat ő sem tudja majd felülírni, de minden befolyását latba veti a főváros szempontjából károsnak látott projektekkel szemben. Ugyanakkor azt többször kiemelte: ha a kormány az utolsó pillanatban mögé állt, az azt jelenti, hogy nagyobb felhatalmazással lehet majd Budapest vezetője, mint Karácsony Gergely lenne.

Vitézy Dávidot arról is kérdezték, mit tesz majd, ha a kampányát százmilliókkal támogató LMP-s Ungár Péter beruházásával kapcsolatban kell majd fellépnie – tekintve, hogy Ungár az egyik legnagyobb ingatlanbefektetési cég, a NER-ben is elismert BIF közvetett résztulajdonosa, anyjával, a fideszes Schmidt Máriával együtt. Vitézy erre teljes elszámoltathatóságot ígért, és azt, hogy semmilyen részlehajlást nem fog mutatni Ungár érdekeltségeivel szemben. Azt nem tudja senki, ki utalt Karácsony Gergely kampányára több százmilliót, és később ki járt jól ezzel. Ott nem volt elszámoltathatóság, engem viszont minden ígéretem miatt számon lehet majd kérni – állította Vitézy.

Arra is emlékeztették az LMP jelöltjét, hogy Szentkirályi Alexandra csak egyéniben ajánlotta Vitézyt a szavazóknak, a fővárosi listán azonban továbbra is maga várja a szavazatokat – így a közgyűlésben érvényesíthetné a  Fidesz érdekeit. – Ha én is fideszes lennék, akkor azt mondanám, hogy szavazzanak a kormánypárti listavezetőre, ehelyett azonban a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldek szervezetét ajánlom – válaszolta Vitézy Dávid.  

A sajtótájékoztató a végén kisebb botrányba fulladt, amikor a színpadhoz lépett Barabás Richárd, a Párbeszéd EP-jelöltje, és azt állította, Szentkirályi hátralépése csak hatalomtechnikai trükk, Vitézy pedig valójában a Fidesz jelöltje. – Ricsi, emlékszel Tarlós István megafonos kiabálására? (Tarlós István korábbi főpolgármester egy alkalommal pár centiről ordított megafonnal a párbeszédes Tordai Bence arcába- a szerk.) Most ti vagytok Karácsony Gergely megafonja – vágott vissza Vitézy Dávid. Az akcióról készült videó ITT megtekinthető