Szentkirályi Alexandra bejelentette: visszalép Vitézy Dávid javára

Szentkirályi Alexandra bejelentette: visszalép Vitézy Dávid javára

Orbán Viktor és Szentkirályi Alexandra 2024. április 24-én Budapesten (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette visszalépését Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje péntek reggel – derült ki a politikus Facebook-oldaláról. Ezzel érdemben Vitézy Dávid maradt Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester egyetlen kihívója. Ugyanis bár a Mi Hazánk is állított főpolgármester-jelöltet Grundtner András személyében, a politikus esélytelen a győzelemre. A jelöltek esetleges visszalépéseit délután négyig lehetett bejelenteni, hogy az jogilag érvényes legyen, utána hiába húzatná le magát valaki a szavazólapról, már nincs erre lehetőség, és érvényesnek számítanak a rá adott szavazatok.

A visszalépését bejelentő videóban Szentkirályi arról beszélt, számára továbbra is az a legfontosabb, hogy „Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt”. – Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon! Így lehetséges a változás, így lehetséges a győzelem – mondta.

Szentkirályi visszalépését megelőzően a Mandiner arról írt pénteken reggel, a kormányközeli Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a kampány hajrájában már Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben. A mérés szerint ha Szentkirályi nem indul, Vitézy Dávidra az emberek 48 százaléka szavazna, míg Karácsony Gergelyre csak 42 százalék.

Lapunk már csütörtök este értesült arról, hogy a Fidesz legbelsőbb köreiből is azt terjesztik, visszalép Szentkirályi Alexandra. Mint megtudtuk, a kormánypártok mérték az átszavazási hajlandóságot, és az eredmények azt mutatták, hogy a fideszes választók nagy arányban átszavaznának Vitézyre. Május 24-én a Hvg.hu konkrétan beszámolt egy ilyen kutatásról, eszerint Szentkirályi és Vitézy esetleges főpolgármester-jelölti visszalépését is mérte a korábban a Novák Katalin kegyelmi botrány miatti lemondását is szondázó kutatócég.

Márciusban derült ki, hogy a Fidesz az addigi kormányszóvivőt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feleségét indítja az újrázó Karácsony Gergely főpolgármester ellen a csatába. Ám az elmúlt hónapokban folyamatosan tartotta magát az a narratíva, hogy Szentkirályi Alexandra – aki korábban egy cikluson át főpolgármester-helyettes volt – az utolsó pillanatban visszalép. Május végén az ATV már tudni vélte: legkésőbb június elsejéig, a Békemenet időpontjáig dönti el a kormány, hogy a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét visszaléptetik-e Vitézy Dávid, a civil-LMP-jelölt javára. Az akkori kormányinfón az ATV felvetette: elképzelhető-e, hogy Szentkirályi Alexandrát visszalépteti a Fidesz Vitézy Dávid javára? Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában úgy fogalmazott: a kormányülésen nem tárgyaltak önkormányzati választási ügyekről, de ők fideszes főpolgármestert szeretnének látni Budapest élén, ám hogy Szentkirályi maradna-e vagy sem, azt nem tisztázta.

Figyelmeztető jelnek tartották azonban sokan, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai listavezetőjeként ott volt a Békemenet elején, de Szentkirályit nem lehetett látni az első sorban. Török Gábor politológus e héten már arról nyilatkozott a Telexnek, hogy nem lefutott a főpolgármester-választás, és Szentkirályi visszalépését nem tartja kizártnak. Ugyanakkor május 27-én a Fidesz sajtóosztálya még „hírlapi kacsának” minősítette a Telexnek, hogy jelöltjük visszalépne. Kubatov Gábor pártigazgató pedig tegnap, csütörtök délután is azt írta ki: „Új főpolgármester Budapestnek! #SzentkirályiAlexandra”.

Karácsony kezdettől mondta, hogy ez a „mesterterv”

Mindeddig Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is határozottan cáfolta a visszalépés lehetőségét. „Alexandra jól halad, néztem a számokat” – mondta még Orbán Viktor is április 24-én a Batthyány téren, ahol segített a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének az indulásához szükséges támogatói aláírások összegyűjtésében. Ettől függetlenül Szentkirályinak a kampánya során folyamatosan bizonygatnia kellett, hogy végig kitart. Karácsony Gergely főpolgármester azonban hónapok óta többször reális lehetőségként beszélt a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének visszalépéséről, szerinte ez volt a mesterterv. Mint fogalmazott, két jelöltje van a Fidesznek: a hivatalos, Szentkirályi Alexandra, akinek az volt a dolga, hogy mozgósítsa a Fidesz-szavazókat, az „általuk felkarolt másik jelölt” pedig Vitézy Dávid, akinek Karácsony szerint „az a dolga, hogy megossza az ellenzéki szavazókat”. A főpolgármester csütörtökön azt írta ki a Facebook-oldalára: „Azt a hírt kaptam, hogy Ungár Péter anyukája, Schmidt Mária mindent bevetve győzködi Orbánt, hogy Szentkirályi lépjen vissza Vitézy javára. Vasárnap te is kellesz a szabad Budapestnek!” Az LMP társelnöke valóban sokat áldozott jelöltjére, saját bevallása szerint 220-250 millió forint értékű anyagi támogatást nyújtott saját vagyonából Vitézy főpolgármester-jelölti kampányához.

Bár a közelgő önkormányzati választáson az egyik legkeményebb csata a főpolgármesteri címért zajlik, Szentkirályi arról is ismert volt, hogy főpolgármester-jelöltként egyetlen nyilvános vitát sem vállalt. Az Indexnek adott friss interjújában azt állította, azért nem vitázott Karácsony Gergellyel, mert szerinte Budapest igazi ura Gyurcsány Ferenc. Szentkirályi egyébként az orbáni háborús paneleket mondta fel: szerinte a választás tétje Budapesten is az, hogy háború vagy béke. A csütörtökön megjelent interjúban ugyanakkor egy szóval sem utalt arra, hogy másnap visszalép, és tagadta azt is, hogy a kormányoldal elengedte volna Budapestet és főpolgármester-jelöltjének a kezét.

Változó esélyek

Az utolsó pillanatra tartogatott hátraarcot sokan kockázatosnak tartják, mert semmi nem garantálja, hogy Szentkirályi szavazói valóban automatikusan átvándorolnak Vitézyhez. Utóbbi azzal kampányolt, hogy pártpolitikától mentes, szakértői vezetője lenne Budapestnek, és nem egyszer a Fideszt is támadta a kampányban. Két és fél héttel a választások előtt a Republikon Intézet a következőket mérte közvéleménykutatásában: Karácsony Gergely támogatottsága 34 százalék, a második helyezett Szentkirályi Alexandra, 25 százalékkal, míg az LMP támogatását élvező Vitézy Dávid 21 százalékkal csak a harmadik helyet szerezte volna meg. A Medián és a 21 Kutatóközpont május 17-e és 22-e közötti felméréséből az derült ki: a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna.

A Pulzus június 2-5 között végzett felmérése már a következő eredményt hozta a budapestiek körében: a válaszadók 33 százaléka Karácsony Gergelyre szavazna, őt követte Vitézy Dávid, akire a budapesti lakosság 25 százaléka szavazna a felmérés szerint. Szentkirályi Alexandra 22 százalékkal a harmadik helyre került. Ezek szerint a főpolgármester-jelölti viták jót tettek Vitézy Dávidnak. Závecz Tibor szociológus, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még szerdán az ATV Aktuál című műsorában arra emlékeztetett, hogy a Medián kutatóintézetnek volt egy olyan mérése, miszerint akár szoros is lehet a főpolgármester-választás, ha Szentkirályi visszalép Vitézy javára. Závecz Tibor annyiban árnyalta a kérdést, hogy azt biztosra nem lehet tudni, hogy a Fidesz-szavazók miként viselkednének ekkor, de lehet, hogy szoros lenne a mérkőzés. Török Gábor a csütörtöki Partizánban arra hívta fel a figyelmet: nem tudni egyelőre, hogy Magyar Péter mit lép. Az is lehetséges, hogy a Tisza Párt alelnöke szombaton azt mondja, akkor lehet a DK-t visszaszorítani, ha Vitézy nyer a fővárosban. A Tisza-szavazók tehát megdobhatják az ő esélyeit.