Vitray Tamást nem nyűgözte le az olimpiai megnyitó

Vitray Tamást nem nyűgözte le az olimpiai megnyitó

Vitray Tamás és Bánó András a Campus Fesztiválon 2024-ben Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A doboz – így felelt Vitray Tamás televíziós újságíró a debreceni Campus Fesztiválon szombat délután rendezett beszélgetésen arra a kérdésre, miszerint lát-e olyat a mai televíziózásban, ami az ő szocializálódására emlékezteti. A 92 éves, legendás műsorvezetőt és a 75 éves Bánó Andrást pályájukról kérdezték a délutáni program során. Vitray az általa használt kifejezéssel arra utalt, hogy mennyire megváltozott mára a televíziózás ahhoz képest, amikor elkezdett az akkori állami tévénél dolgozni: 1958-ban szerepelt először, amikor angol nyelvtudása miatt kérték fel interjúk készítésére Budapestre érkezett amerikai atlétákkal.

Radnai Péter műsorvezető másik vendége, Bánó András, a sportújságíróból lett közéleti televíziós újságíró Vitray „iskolájában” tanulta a televíziós műsorkészítést. Az újságírószövetség egyéves képzését kellett elvégeznie annak, aki magyarországi sajtóterméknél helyezkedett el. Egy csoporttársa révén került be Vitray műhelyébe. – Nem volt tanmenet, tankönyv, azt játszottuk, amit Vitray Tamás kitalált. Egy alkalommal Lear király három lányának szerepébe kellett beleélni magunkat, és eljátszani. Tamás nem oktatott, hanem az ő televíziós szemléletét adta át a hallgatóinak. Például hogy újságíróként nem a kérdés a fontos, hanem az, ahogyan reagál az elhangzottakra az újságíró – idézte fel.

– Az volt az álmom, hogy olyan közvetítő sportriporter legyek, mint amilyen Vitray, Knézy vagy Gyulai István – folytatta Bánó. Elmondom: azért akartam sportriporter lenni, mert ők utazhattak a világban úgy, ahogy az átlagember nem tehette meg. Egyszer aztán Vitray Tamás szólt, hogy a Híradóba keresnek sportszerkesztőt. Azt gondolta, hogy ez jó lépcsőfok lehet. Azt mondta, hogy tedd be a lábad az ajtón, és akkor még akármi is lehetsz. Vagyis úgy kezdődött a tévéhíradós karrierem, hogy Vitray beajánlott – mondta.

Vitray Tamás éveken át közvetített a televízióban műkorcsolya-versenyeket. Szavai szerint azért váltak azok népszerűvé, mert a mából nézve a közvetítések ablakot jelentettek a világra. – Azt látták a nézők, hogyan néznek ki például a Nyugat-Németországban élő emberek, én pedig elmeséltem, mit láttam a városban. Másrészt a versenyben volt kétszer 20 perc szünet, amelyet ki kellett tölteni. Félelmemben beszéltem, hogy ne legyen csend. Kétségtelen, hogy a közvetítések következtében hihetetlen népszerűvé vált a műkorcsolya Magyarországon. Elmondhatom azt is, hogy az első versenyen nem tudtam megkülönböztetni a leszúrt Rittbergert a többi ugrástól. Ugyan jártam a hajnali órákban a Városligeti műjégpályára – akkor edzettek a korcsolyázók –, és ott érdeklődtem. De nem tudtam felismerni. Egy versenyen arra kértem egy edzőt, hogy írjunk egy listát az összes létező figuráról. Verseny közben aztán rábökött a ceruzájával az ugrásra. Végül szakemberként jöttem haza – idézte fel Vitray Tamás, aki 21 téli és nyári olimpiáról közvetített.

Radnai Péter műsorvezető megkérdezte tőle: ha lenne lehetősége elutazni a párizsi olimpiára, menne-e. Nem, mert többet lát a tévében, otthonról. – Nem kapok ezért egy vasat sem, meggyőződésből mondom – jelentette ki. A péntek esti olimpiai megnyitóról Vitray úgy fogalmazott: ennek az ünnepségnek már semmi köze az olimpiához. Azáltal, hogy folyami hajón úsztak a sportolók fel, a találkozások maradtak el. Egyébként ő és Bánó is követni fogja az olimpia eseményeit. Vitray és Bánó is aktív műsorkészítő a mai napig. Műsoraik a Youtube-on elérhetők.

Színházi Beugró a Fesztiválon

Nem ez volt az egyetlen közéleti esemény az immár 16. alkalommal megszervezett Campus Fesztiválon. Szintén a Civil agora programtéren – a televíziósokkal szervezett beszélgetés előtt – például a Szuveneritásvédelmi Hivatal által egzecíroztatott Transparency International szervezett közéleti beszélgetést Tudatos médiafogyasztás, hiteles tájékoztatás címmel. Bálint Judit és Panyi Szabolcs újságírók és Guld Ádám médiakutató egyebek mellett az oknyomozó újságírás nehézségeit ecsetelte a hallgatóságnak.

Önálló műsortérrel van jelen a fesztiválon a debreceni Csokonai Nemzeti Színház. Pénteken például a társulat kilenc művésze részvételével tartottak improvizációs játékot. A Beugró című népszerű produkció nyomait követő műsor színvonalas szórakoztatóélménnyel szolgált az esti koncertek előtt. A péntek esti húzónevek a Csík Zenekar Lovasi Andrással és Kiss Tibivel közös produkciója volt, valamint Majka és Dimitri Vegas & Like Mike elektronikus zenei műsora volt.

A szombati programban azonban változás történt: Rita Ora esti fellépése ugyanis betegség miatt elmarad – erről a szervezők közleményben számoltak be. Eszerint a koszovói albán származású brit énekesnő már Magyarországon lett rosszul. A menedzsmentje arról tájékoztatta a Campus Fesztivál szervezőit, hogy az énekesnő kórházba került, így nem tud fellépni Debrecenben. Emiatt átalakították a fesztivál nagyszínpadjának programját.