Volner János nincs Szingapúrban, nem lett diplomata

Volner János nincs Szingapúrban, nem lett diplomata

Volner János (Fotó: Facebook/Volner János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lépett külszolgálatra Szingapúrban Volner János – a Magyar Hang értesülését meg is erősítette az egykori jobbikos, majd Mi Hazánk-os, végül saját pártot alapító politikus. Azt állítja, hogy ő maga nem fogadta el az állást.

Tavaly decemberben a Hvg.hu írta meg, hogy Volner János a szingapúri magyar képviseleten lenne külgazdasági attasé. Ez már csak azért is érdekes, mert hosszú ideig a Jobbik színeiben politizált élesen a kormány ellen. Igaz, később a Mi Hazánkhoz csatlakozott, illetve az ő nevéhez fűződik az a törvénymódosító javaslat is, amely lényegében egy listára terelte az ellenzéki pártokat (az új szabályozás alapján ugyanis az állíthat országos listát, aki a 106-ból legalább 71 egyéni választókerületben rendelkezik jelölttel). Később saját pártot alakított Volner Párt néven, ezt később átnevezte Huxit Párttá és már sok témában kifejezetten a kormánypártok kommunikációját ismételte. Ráadásul a külszolgálat azért is különös, mert a diplomatasághoz jogszabályokban előírt feltételeknek a felkészültsége nem felel meg. Se Magyarországon elismert felsőfokú végzettsége, se ilyen nyelvvizsgával nem rendelkezik. Diplomáját ugyanis egy olyan oroszországi egyetemen szerezte, amelyet Magyarországon nem ismernek el. Emellett az Országgyűlés honlapjára feltöltött életrajza szerint maláj vagy tamil nyelv ismeretével sem rendelkezik, ennek hiányában legalább egy, de inkább két nyelvvizsga a feltétel. A lap szerint külgazdasági attaséként lépett volna külszolgálatba a dél-kelet-ázsiai országban, az előírt feltételek alól pedig felmentést kaphatott volna.

– Megköszöntem a külügyminisztériumnak a megtisztelő lehetőséget, de végül nem fogadtam el az állást – mondta lapunknak. – Áprilisban kaptam értesítést a Külügyminisztériumtól, hogy lezajlott a nemzetbiztonsági átvilágításom, elindítják a felvételimet. Megkaptam a külügyi belépőmet, és megvolt a kiutazási időpontja is, ami néhány napja lett volna esedékes. De nem éltem vele – jelentette ki.

Volner János az okokat firtató kérdésünkre azt felelte: „nagy megtiszteltetés lett volna számára Szijjártó Péter külügyminiszterrel dolgozni”, hiszen óriási mennyiségű beruházást tudott Magyarországra hozni, és láthatóan sikeres volt az általa végzett külügyi munka. – A szingapúri munka inspiráló lehetőség lett volna számomra, hiszen több mint 10 évig külkereskedelemmel foglalkoztam. Ezt csak azért jegyzem meg, mert a liberális sajtó látványosan értetlenkedett, hogy miért lettem Szingapúrba kinevezve. Ám Szingapúr politikai temető lett volna számomra – fogalmazott.

A vállalkozóként dolgozó Volner János jelezte: most még szabadságon van, Magyarországon tartózkodik. Fontosnak tartotta elmondani: egyáltalán nincs Magyarországról származó jövedelme, se az államtól, se cégtől, se társadalmi szervezettől, se magánszemélytől. Vállalkozóként „nemzetközi vonalon mozog”, elsősorban ázsiai, kisebb részben amerikai irányban, az élete – mint fogalmazott – sokkal boldogabbá és könnyebbé vált, mióta 12 év parlamenti munka után visszatért az üzleti szférába. Azt is kiemelte, hogy továbbra is a Huxit ügyével kíván foglalkozni, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból, váljon az Európai Szabad kereskedelmi Társulás (EFTA) tagjává és maradjon továbbra is a Schengeni övezet része, hiszen szerinte így továbbra is vámok nélkül exportálhatunk és szabadon utazhatunk, ahogyan eddig is.

Az ügyben kerestük a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Egyebek mellett Volner Jánosnak a külszolgálati felkérést visszautasításáról érdeklődtünk, továbbá arról is, betöltötték-e időközben a külszolgálati státuszt. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk tájékoztatást.