Felcsillant a remény – több mint két évtized után jövőre újra kinyithat a Rác fürdő

Felcsillant a remény – több mint két évtized után jövőre újra kinyithat a Rác fürdő

Rác fürdő és hotel (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmi helyszín, világbajnok panoráma, a szomszédban hamarosan újranyíló törökfürdő – a Tabán szívében épült luxushotel mégsem talál gazdára. Legutóbb 2023 decemberében hirdetett pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) az I. kerületi Hadnagy utcában épült Rác Hotel bérbeadására, vagy akár értékesítésére, ám egyik konstrukció sem keltette fel a befektetők érdeklődését. A január végén napvilágot látott hírek szerint egyetlen jelentkező sem akadt, immár másodjára. Korábban 2023 márciusában próbálkozott hiába a főváros, hogy üzemeltetőt vagy vevőt találjanak az épületnek.

A két sikertelen tender után a BGYH úgy tájékoztatott, hamarosan ismételten kiírják a pályázatokat, megkeresésünkre azonban nem árulták el, ezúttal változtatnak-e a kiírás feltételein. Amint az a főváros részéről többször elhangzott, a fő cél az lenne, hogy a Rác fürdő nyugati oldalához épített szálloda tulajdonjogát megtartva egy hosszú távú bérleti konstrukció keretében adják ki a hotelt. Ezért legutóbb évi nettó 1 millió eurót (387 millió forint) kértek volna 15 évre, ami 5 évvel meghosszabbítható. Ha azonban olyan érdeklődő akadna, aki inkább megvásárolná az épületet, annak 4 milliárd forintos vételárat, valamint a szállodához tartozó mintegy 3,4 ezer négyzetméteres földterület használatáért további évi nettó 70 millió forint bérleti díjat kellene fizetnie.

Nehéz megmondani, mi lehet az oka annak, hogy a főváros frekventált helyén épült szálloda iránt senki nem érdeklődik. Igaz, eddigi kálváriája sikertörténetnek aligha nevezhető. A Rác fürdőt 2002-ben egy nagyszabású felújítás és bővítés tervével zárták be, ekkoriban született az ötlet, hogy rentábilisabban lehetne működtetni, ha a Gellérthez hasonlóan egy hotellel építenék egybe. Ma már meglepő lehet, hogy a Tabán értékes zöldfelületének egy részét feláldozták erre a célra, ám annak idején hatvan fát gond nélkül kivágtak, hogy helyet csináljanak a tájba simuló háromszintes épületnek. A fürdő felújításának és a hotel építésének költségét 2002 környékén 5 milliárd forintra becsülték, s az akkoriban népszerű PPP-konstrukcióban, az állami mellett a magántőke bevonásával finanszírozták. Mindennek egy végeláthatatlan tulajdonjogi, elszámolási bonyodalom lett a vége. Bár a fürdő és a szálloda 2011-re elkészült, a pénzügyi és a tulajdonviszonyokkal kapcsolatos vita miatt azóta sem nyitottak ki. A következő tíz évet a jogi csatározások, illetve az épületek szomorú pusztulása jellemezte. 2021 nyarára sikerült ugyan rendezni a helyzetet, a főváros 5,1 milliárd forintért megvásárolta a fürdőt és a szállodát, de addigra mindkettő állaga jelentősen leromlott.

Budapest 150 éves jubileuma alkalmából a Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben a fürdő rekonstrukciójáról határozott, októberben ki is írták a közbeszerzést a felújításra, amely a tervek szerint tizenöt hónapot vesz majd igénybe. A hotel rendbetételére azonban a BGYH-nak – a nyilatkozataik alapján – nincs pénze, az üzemeltetés sem esik egybe a profiljukkal, így attól szabadulnának.

Elég csak benézni a lezárt hotel ablakain, hogy az egykor kulcsrakész állapot nyomait felfedezzük – láthatóak a berendezett szobák és a jól felszerelt fürdőszobák. Ottjártunkkor az épületbe ugyan nem jutottunk be, de a hírek szerint ez előttünk már többeknek sikerült, s előfordult, hogy a hívatlan vendégek nem távoztak üres kézzel: vittek mindent, ami mozdítható. Az aranyszínű mozaikokkal kirakott főbejárat lengőajtaját jelenleg csupán egyetlen, lazára hagyott vaslánc rögzíti, így az néhány centire kinyitható, az időjárás nyomot is hagyott a szigetelésen, a bejáraton. A megkopott eleganciájú, 67 szobás épület belső tereit egy milánói cég tervezte. Nem véletlen az itáliai szál, a szállodát ugyanis egy olasz luxushotel-lánc, a Baglioni Hotels működtette volna. Bár mostani állapotában nehéz elképzelni, de a korabeli híradások szerint a készülő hotel szobáinak ára a Gresham-palotában üzemelő Four Seasons Hoteléhez közelített volna. Ahogy akkoriban hirdették, az épület egyedisége és a szolgáltatások sokszínűsége miatt a legmagasabb kategóriájú fürdő-szálloda kategóriába pozicionálták. Kisebb szobái 34 négyzetméter körüliek, a szobák harmada viszont lakosztály kategóriába sorolható. Az elnöki lakosztály 200 négyzetméteres, amelyhez tartozik egy 300 négyzetméteres saját terasz is. A hotelt két étteremmel és konferenciatermekkel is ellátták. Az attrakciók sora itt nem ért volna véget: az eredeti tervek arról szóltak, hogy a fürdőt átépítő cég vállalta volna a Tabánt és a Citadellát összekötő sikló megépítését is, ám ez a beruházás a mai napig nem indult el.

A szálloda legfőbb vonzerejét persze a Rác fürdő adná. A török hódoltság idején, 1572 körül épült az első nyolcszögletű, oszmán stílusú kupolacsarnok a Gellérthegy oldalában fakadó bővizű hőforrás fölé. Nevét a XV. század óta a környékén élő szerbek (rácok) után kapta. A kis fürdő Buda visszavételét sértetlenül átvészelte, majd a törökök kiűzése után is népszerű volt az erre lakók körében, akik főként a mosakodási lehetőség miatt keresték fel. Említésre méltó felújítására, bővítésére 1864-től került sor, amikor akkori tulajdonosa Ybl Miklóst bízta meg a munkával. Ennek a korszaknak köszönhetők a romantikus-neoreneszánsz stílusú részek, a reprezentatív főhomlokzat és számos új medence. A második világháborúban a fürdő jelentős mértékben megsérült, majd az 1965-ös felújítása újabb csapást jelentett a műemlékre (akkor több épületrészt is elbontottak). 2002-ben zárták be a már említett felújítási, bővítési tervekkel, s rekonstrukciója olyan jól sikerült, hogy a szakma a felújítás vezetőjét, Dévényi Tamást ICOMOS-díjjal jutalmazta. Sajnos a Rác fürdő 2011 utáni Csipkerózsika-álma túl hosszúra nyúlt, szakértők szerint a felújításhoz képest jelenleg 40 százalékosra tehető az épület műszaki állapota. A tervezési munkákkal ismét a korábban eljárt Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft.-t bízták meg, állításuk szerint a rendbetétel 4,6 milliárd forintba fog kerülni.

A pályázat jelenlegi állása szerint a BGYH öt felkért pályázónak küldte meg januárban az ajánlattételre vonatkozó felhívást, közülük választják majd ki a felújítás kivitelezőjét. Ha minden a tervek szerint alakul, 2025 tavaszától a Rác fürdő végre megnyithatja kapuit a vendégek előtt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/7. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg február 16-án.