A bel- és kültéri lámpákkal szembeni követelmények (x)

A bel- és kültéri lámpákkal szembeni követelmények (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bel- és kültéri lámpák tervezésekor a gyártóknak sok esetben nagyon különböző környezeti feltételekhez kell igazodniuk, hogy jól teljesíthessenek mind az elvárt teljesítmény, mind az esztétikai szempontok alapján.

Az alábbi rövid írásban számba vesszük azokat a szempontokat, amik alapján meghatározhatjuk a bel- és kültéri lámpákkal szemben támasztott fontosabb követelményeket.

Víz-, por- és UV-állóság

Amikor a Fürdőszoba-Szaniter Shop lámpái között válogatsz, elsődleges szempont az ellenállóság legyen a különböző káros környezeti hatásoknak, úgymint a nedvesség, por és az UV-sugárzás.

Beltéren, a fürdőszoba és esetleg a konyha kivételével, a vízálló tulajdonság kevésbé fontos, ezzel szemben elengedhetetlen, hogy a kültéri lámpák vízállóak legyenek, és ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, például az esőnek vagy hózáporoknak.

Általában nem szükségesek speciális porálló tulajdonságok a belső terekben, azonban ez is egy olyan behatás, amivel egy kültéri lámpának meg kell küzdenie, így nem lehet érzékeny a porra és a hasonló szennyeződésekre.

Általánosságban elmondható, hogy nem szükségesek UV-állósági tulajdonságok a belső terekben, mivel nincs közvetlen napsugárzás, bár vannak olyan helyek, ahol az adott lámpatest sok direkt sugárzásnak lehet kitéve.

A kültéri lámpákkal szemben alapkövetelmény, hogy ellenálljanak az UV-sugárzásnak, hogy ne fakuljanak ki vagy ne veszítsék el színüket hosszú távú sugárzás esetén.

Ütésállóság, hőmérséklet

A beltéri lámpák általában kevésbé szigorú ütésállósági követelményekkel rendelkeznek, hiszen normális használat mellett nincsenek kitéve ilyen típusú fizikai behatásnak. Kültéren viszont, főleg a szélnek kitett helyeken hasznos, ha a lámpa nem reped meg az első viharban.

A lakásban a hőingadozás évszaktól függetlenül kicsi, a kerti lámpák viszont minden évszakban ki kell tartsanak, sokszor több tíz foknyi ingadozást is kibírva, arról nem is beszélve, hogy adott esetben a napközbeni hőmérséklet-eltérés is jelentős lehet.

Anyagok, energiahatékonyság

A gyártók a belteri lámpák tervezésekor gyakran hangsúlyt fektetnek az esztétikus és dekoratív anyagokra, míg kint, az esztétikai szempontokat felülírva, kiemelten fontos a strapabíró anyagok és speciális bevonatok alkalmazása, hogy a lámpatestek ellenálljanak a környezeti hatásoknak.

Az energiahatékonyság mindenhol nagyon fontos, de beltéren adott esetben esztétikai szempontok ezt is módosíthatják kivételes esetekben. A kültéri lámpák sokszor egész éjjel kell, hogy világítsanak, ezért esetükben kiemelten fontos szempont az energiahatékonyság.

Ez a lista általános iránymutatásokat nyújt a két típusú lámpa közötti különbségekről, de minden konkrét projekt- és lámpatípus esetén további specifikációkra lehet szükség.