Törvényekkel törnék le az alkoholturizmust a spanyol buliszigeteken

Törvényekkel törnék le az alkoholturizmust a spanyol buliszigeteken

Bulizók az ismert ibizai klub, a Space egyik partiján. A hely 1986 és 2016 között várta a partizókat (Fotó: Malagalabombonera/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon szigorú törvényekkel próbálják elejét venni a Baleár-szigetek önkormányzatai az egyre inkább elharapódzó alkoholturizmusnak – jelentette a brit közszolgálati BBC. Az új jogszabály értelmében a fiatal bulizók körében népszerű Ibiza és Mallorca három központjában tilos lesz kocsmatúrákat szervezni, illetve a bárok és szórakozóhelyek nem hirdethetnek „boldog órákat”, amikor olcsó italakciókkal várják a partizástól kitikkadt turistákat.

A pénteken elfogadott helyi rendelet szerint a három kérdéses zónában – a mallorcai Playa de Palma és Magaluf, valamint az ibizai Sant Antoni – a bulihajók nem hirdethetik vízipartiaikat, illetve nem vehetnek fel és nem tehetnek le turistákat. Mindezek mellett betiltják az utcai alkoholárusító automatákat, de tilos lesz pormóciós céllal alkholt reklámozni is.

A szabálycsomag legkeményebb pontja azonban mindenképp az az eddig elsősorban a skandináv országokban látott szigorítás, amelynek értelmében a boltok este 21.30 és reggel 8 óra között nem árulhatnak alkoholt. A most bevezetett rendelkezéseket be nem tartó üzleteknek komoly, akár 600 ezer eurós bírsággal is számolniuk kell.

A hatóságok egyúttal törvényen kívül helyezték az „erkélyezés” gyakorlatát is – amikor a bulizók a móka kedvéért egy-egy erkélyről ugrálnak a medencékbe –, mivel ezek miatt sok baleset, sőt számos haláleset is történt már. Aki mégis így ugrál a medencébe, annak pénzbírság mellett azonnali hatállyal távoznia kell az adott hotelből.

A spanyol szigetcsoport önkormányzatai szerint jogilag mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy a féktelen, önmagukból kivetkőző bulizókat valami minimális önmérsékletre próbálják rávenni. Mint megjegyezték, a most bevezetett törvénycsomagjuk egyedülálló Európában, és szeretnék, ha a turizmus nem a mértéktelenségről és a kicsapongásról szólna.

Drágább repülőjeggyel küzdenének a brit legénybúcsúk ellen | Magyar Hang

Az angolok akár 2000–4000 forintért is elrepülhetnek Londonból Budapestre, aminek nincs más célja, mint hogy olcsóbban mulathassanak nálunk.

Ibiza és Mallorca leginkább a német, brit és ír fiatal bulizók körében népszerű, ám számos ismert és hirhedt klubja a világ minden tájáról vonzza a partizni vágyókat. A turista- és kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó üzletek szakmai tömörülését vezető Jose Tirado szerint a most bevezetett intézkedések túlzóak és aránytalanok. A kiskereskedők pedig attól tartanak, ezek komolyan visszavetik majd a forgalmukat.