Fekete-Győr András bizalmi szavazást kérhet

Fekete-Győr András bizalmi szavazást kérhet

Fekete-Győr András (Forrás: Fekete-Győr András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök-jelölti versenyben elért – saját bevallása szerint is – kudarcos eredménye után a Momentum közösségének újbóli bizalmát kérheti Fekete-Győr András – a pártelnök erről maga beszélt egy péntek délelőtti háttérbeszélgetésen. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem egyenlő a pártelnöki posztjáról való lemondással, az ugyanis „a gyávák útja”, ráadásul a valós választási kampányra ráfordulva igazán nehéz helyzetbe is hozná a közösséget.

Fekete-Győr András és a Momentum elnökségének mandátuma 2022 nyaráig, vagyis az országgyűlési választások utánig szól. Arra kértek a legutóbbi tisztújításon felhatalmazást, hogy a pártot a parlamentbe juttassák, most pedig úgy tűnik, hogy ez bőven sikerülni fog, önálló frakciójuk is lesz. Csere a vezetői poszton addig akkor lehetne, ha Fekete-Győr András maga mondana le – de ezt lényegében kizárta – vagy a küldöttgyűlés úgynevezett konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtana be. Egy ilyen esetben viszont már a lehetséges utódot is meg kellene nevezniük. Praktikusan nézve ugyanakkor felvet kérdéseket, hogy egy ilyen lépés mennyire jönne jól egy olyan időszakban, amikor igazán be kell indítani a kampányt már nem csak az ellenzéki vetélytársakkal szemben, hanem a Fidesz ellen is.

Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti megmérettetésen azért indult el, mert szerették volna, ha a Momentum részt vehet a vitákon, mégpedig párton belüli emberrel. Az ugyanakkor jól látszott, hogy a választók a tapasztalatot és a kormányzóképességet, illetve annak látszatát támogatták, ezt pedig benne nem látták. Még a Momentum szavazói sem a pártelnököt választották, hanem szétszavaztak Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között.

Az egyéni jelöltek tekintetében már jobb a helyzet, a pártvezetésben „okés” eredményről beszélnek. Az 54 indulójukból 15-en győztek, vagyis ennyi momentumos fog elindulni a hat ellenzéki párt közös jelöltjeként jövő tavasszal a Fidesz politikusai ellen. Ráadásul öten az ellenzék számára biztosan vagy nagy eséllyel nyerhető körzetben indulnak és vannak még többen is olyan „billegő körzetekben”, amit meg kell nyerniük, hogy kormányváltás legyen. Most úgy számolnak, hogy a listás helyekkel együtt az Országgyűlésben 15-20 fős frakciójuk is lehet.