Az online térben is harcol az EU a terroristákkal

Az online térben is harcol az EU a terroristákkal

Az Iszlám Állam egyik videójának részlete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az online terrorista tartalmak terjedését megakadályozó új jogszabályt hagyott jóvá a minap plenáris ülésén az Európai Parlament. A jövőben egy órán belül el kell távolítani azokat a tartalmakat, amelyekben például terrorcselekményt dicsőítenek, vagy dzsihadista harcosokat toboroznak.

A 2015-ös és utána tapasztalható európai terrorhullám nagyon sok szempontból felkészületlenül érte az EU-t, hiányoztak azok az eszközök, amelyek a terrorizmusnak erre a formájára reagáltak volna. Azóta már igen sok intézkedést, jogszabályt hoztak uniós szinten, amelyek kiterjednek a szigorúbb utasellenőrzésekre, a terrorszervezetek pénzügyi támogatásának megnehezítésére, a radikalizáció megelőzésére, a külső határok megerősítésére és a tagállamok közötti hatékonyabb információcserére. A legújabb ilyen intézkedés a terroristák szerveződését, vagy éppen népszerűsítését hivatott gátolni.

Az új rendelet olyan szövegek, képek, hangfelvételek vagy videók terjesztésének megakadályozásáról szól, amelyek terrorizmusra bujtanak fel vagy ahhoz járulnak hozzá. Ugyancsak üldözendő lesz az online térben az a tartalom, amely útmutatót ad ilyen bűncselekmény elkövetéséhez, vagy terrorista csoport akcióiban való részvételre hív fel. A jogszabály a robbanószerkezetek, lőfegyverek és terrorista célra használható egyéb fegyverek készítéséről szóló útmutatókat is terrorista tartalomnak tekinti.

Ezeket a posztokat egy órán belül el kell távolítani, miután az illetékes hatóságok megküldik az erre vonatkozó felszólítást. Azt már a tagállamok határozhatják meg, hogy ennek elmulasztása milyen büntetéssel jár, ez nyilván függ a szabályszegés mértékétől, illetve az adott vállalat méretétől, vagyis hogy potenciálisan mennyi ember szerezhet a tiltás ellenére tudomást a terrorista tartalmakról.

Biztos, hogy lesznek majd értelmezési problémák a szabályozás azon részével, hogy „az oktatási, újságírói, művészi vagy kutatási céllal feltöltött, vagy figyelemfelkeltő és tájékoztató tartalmak nem tartoznak a jogszabály hatálya alá”.

A tartalomszolgáltatóknak nem lesz olyan kötelezettsége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék, vagy szűrjék a feltöltött tartalmakat, azonban kötelesek reagálni a hatóságok felszólítására. Idővel valószínűleg kialakulnak a megfelelő gyakorlatok az együttműködésre. A szolgáltatóknak évente átláthatósági jelentésben kell beszámolniuk arról, hogy mit tettek a terrorista tartalmak terjedésének megakadályozása érdekében.

– Határozott meggyőződésem, hogy a megszületett jogszabály hasznos eszköz, amely megtalálta az egyensúlyt a biztonság és az internetes szólásszabadság között, védi a legális tartalmakat és az információhoz való hozzáférés jogát, ugyanakkor a tagállamok közötti bizalomra és együttműködésre alapozva fellép a terrorizmus ellen – mondta a döntés után Partyk Jaki, lengyel EP-képviselő, a téma jelentéstevője.

Elégedett volt a jogszabállyal a fideszes Hidvéghi Balázs is, aki szerint mérföldkőnek számít a rendelet a terrorizmus elleni küzdelemben. – Ha Samuel Paty, a francia iskolai tanár tavalyi brutális utcai kivégzésére gondolunk, ezt is a közösségi médiában terjedő uszítás és annak terjedése előzte meg. Veszélyes jelenségről van szó, ami emberéletekbe kerül – mondta Hidvéghi.

Aki azonban abban bízik, hogy holnaptól már keresve sem fog erőszakos, terrorista tartalmat találni a világhálón, annak csalódnia kell. A jogszabályt ugyan hamarosan kihirdetik az EU hivatalos lapjában, azonban a rendelkezéseket csak egy év múlva kezdik el alkalmazni, ennyi felkészülési időt kapnak az érintettek – beleértve a terroristákat is.