Berlin és München is felfüggeszti a 60 év alattiak körében az AstraZeneca-oltást

Berlin és München is felfüggeszti a 60 év alattiak körében az AstraZeneca-oltást

Nyírtelek, 2021. március 12. A svéd-brit AstraZeneca és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái Kerényi Attila háziorvos nyírteleki rendelõjében 2021. március 12-én. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Berlin felfüggeszti a 60 év alatti férfiak és nők oltását az AstraZeneca oltóanyaggal – derül ki a Bloomberg híradásából, amelyet a Portfólió szemlézett. Dilek Kalayci, Berlin szenátusának egészségügyért felelős tagja közölte, hogy az alkalmazással megvárná a német felügyeleti szervek új ajánlását az AstraZeneca használatáról. Kalayci az MTI híradása szerint arról is tájékoztatott, azt majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

Mint a DW emlékeztet, a berlini állami kórházak már korábban azért függesztették fel a vakcina beadását az 55 év alatti nők esetében, mivel ritka esetben, de súlyos mellékhatásokat észleltek. A vérrögképződési probléma főként a fiatalabb nőknél lépett elő.

A friss adatok szerint a német gyógyszerhatóság 31 ritka, agyi vérrögképződéses esetről tud olyan pácienseknél, akik korábban az AstraZeneca oltását kapták meg. A 31 agyi vénás trombózisos eset közül két férfi volt, a többi nő. A 29 nő kora 20 és 63 év között szóródott, míg a két érintett férfi 36 és 57 éves. A 31 páciensből kilencen vesztették életüket.

Röviddel a berlini bejelentés után Brandenburg tartomány és egy másik nagyváros, München vezetése is közölte, hogy felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 alattiaknál.

Markus Söder bajor tartományi kormányfő egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a legjobb lenne szabadon választhatóvá tenni az AstraZeneca-féle vakcinát. Biztosítani kellene a hozzáférést mindenkinek, aki a lehetséges mellékhatások ismeretében vállalja az oltás beadását – fejtette ki a politikus.

Mint megírtuk, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 18-án adott ki iránymutatást a vakcinával kapcsolatban a ritka, feltételezhető mellékhatásokkal kapcsolatban. Az uniós gyógyszerhatóság vizsgálatai nem tudtak egyértelmű kapcsolatot felmutatni az oltóanyag és a vérrögképződés között, ezért kijelentették, hogy az oltóanyag használatát továbbra is „biztonságosnak és hatékonynak” ítélik meg. Ugyanakkor azt is kérte a hatóság, hogy a vakcina leírásában ezekre a lehetséges mellékhatásokra hívja fel a gyártó a figyelmet. Emellett további vizsgálatokat is folytatnak a vérrögképződések és a vakcina esetleges összefüggéseivel kapcsolatban.

Németország ezután a bejelentés után feloldotta az AstraZeneca használatára vonatkozó felfüggesztést, de újabb ajánlásokkal látták el a vakcina használatát.

Hétfőn egyébként az 55 év alattiak számára a vérrögképződések tisztázatlan körülményeire hivatkozva Kanada is felfüggesztette az AstraZeneca beadását.

Az AstraZeneca kedden bejelentette, hogy átnevezi a vakcináját: a korábban használt AstraZeneca Covid-19 helyett a Vaxzevriára keresztelte át az oltóanyagát. A lépés egybeesik a brit-svéd vállalat azon küzdelmével, hogy megnyugtassa a világot, miszerint az oltása biztonságos, miután számos országban ideiglenesen felfüggesztették a használatát.

Frissítés:

Angela Merkel kancellár hivatala közölte, hogy kedd este közös értekezletet tartanak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői az AstraZeneca-vakcina használatáról.

Az állandó oltási bizottság (STIKO) egy kiszivárogtatott tervezet alapján várhatóan azt javasolja majd, hogy főszabály szerint csak 60 éven felettieknek adjanak AstraZeneca-féle oltást. Fiatalabbaknak kizárólag a kezelőorvos, háziorvos külön javaslatára, és alapos felvilágosítás után hozott egyéni döntés alapján javasolt a szérum alkalmazása. Az első adaggal már beoltottak ügyében április végére lesz elég vizsgálati adat ajánlás készítéséhez – áll a több német hírportálon ismertetett dokumentumban.