„Nem helyénvaló bombákról vagy rakétákról készült képeket mutatni a szankciókkal kapcsolatban”

„Nem helyénvaló bombákról vagy rakétákról készült képeket mutatni a szankciókkal kapcsolatban”

A kormány brüsszeli szankciós, bombás plakátja (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozottan cáfolja az Európai Bizottság, hogy az uniós szankcióknak bumeráng-hatása lenne és többet ártanának Európának, mint Oroszországnak. Elítélően nyilatkoztak a magyar nemzeti konzultációhoz kapcsolódó plakátkampányról is.

„Őszintén szólva, nem helyénvaló bombákról vagy rakétákról készült képeket mutatni a szankciókkal kapcsolatban. Gondoljunk arra, hogy a szankciók célja éppen az, hogy megakadályozzák a bombák Ukrajnára hullását. Pontosan ez a célja a szankcióknak, hogy a bombák ne hulljanak Ukrajnára” – jelentette ki Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője, a Bizottság szokásos déli tájékoztatóján szerdán, miután mások mellett a Magyar Hang tudósítója az álláspontjukról érdeklődött. Spinant arra is felhívta a figyelmet, hogy a szankciókat 27 tagállam fogadta el és a magyar kormány is része ezeknek a döntéseknek.

A külügyekért felelős szóvivő, Nabila Masri pedig leszögezte, hogy számos adat és tanulmány igazolja, hogy a büntetőintézkedéseknek mélyreható hatása van az orosz gazdaságra. Például az orosz GDP várhatóan 11 százalékkal csökken idén, míg az uniós még mindig növekszik. Oroszországban az infláció 22 százalék, az EU-s pedig ennek a fele. Ugyancsak a szankcióknak köszönhetően az oroszországi széntermelés 97 százalékkal esett vissza, az orosz gazdaság pedig nem jut hozzá a fejlett technológiákhoz. Ezen a téren Oroszország 45 százalékban függ Európától, 21 százalékban az USA-tól és mindössze 11 százalékban Kínától.