EU: Franciaországban biztosítani kell a szabad munkavégzést a média számára

EU: Franciaországban biztosítani kell a szabad munkavégzést a média számára

Jacques Chirac volt francia elnök halálhíréről tudósító hírlapok egy párizsi újságárusnál 2019. szeptember 27-én. Chirac 86 éves korában hunyt el az előző napon (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban biztosítani kell a szabad munkavégzést a média számára – hívta fel a figyelmet Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője a francia nemzetgyűlésben pénteken elfogadott nemzetbiztonsági törvénymódosítással kapcsoltban, amely ellen több újságírói szervezet és médiaaktivista is tiltakozott.

Az MTI által is idézett módosítási javaslat értelmében a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik, mivel azok „káros hatással lehetnek a hatósági munkát végzők fizikai vagy pszichológiai integritására”. A tervezet bírálói szerint azonban a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

A témával kapcsolatban Wigand arról beszélt, hogy az Európai Bizottság nem mond véleményt törvénytervezetről, azonban felhívta a figyelmet hogy a koronavírus-járvány válságos időszakában mindennél fontosabb hogy a média dolgozói szabadon és biztonságban végezhessek munkájukat. „Mint mindig, a bizottság ez esetben is fenntartja a jogot, hogy megvizsgálja a végleges jogszabályt annak ellenőrzése érdekében, hogy megfelel-e az uniós jognak” – emelte ki a brüsszeli testület szóvivője.

Hozzátette: az uniós állampolgárok biztonsága elsődleges fontosságú, de az ehhez kapcsolódó jogszabályok kidolgozása során a törvényhozóknak tiszteletben kell tartaniuk az arányosság elvét, és megfelelő egyensúlyt kell találniuk a közbiztonság megóvása és az állampolgári szabadságjogok – köztük a véleménynyilvánítási és a sajtószabadság – védelme között.

A nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos módosítást pénteken megszavazta a francia nemzetgyűlés, véglegesítéséhez már csak a szenátus jóváhagyása kell.