Haladéktalanul tagjelölti státuszt kér Ukrajnának és Moldovának az Európai Parlament

Haladéktalanul tagjelölti státuszt kér Ukrajnának és Moldovának az Európai Parlament

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön 529 szavazattal, 45 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amelyben felszólítja a mai és holnapi csúcstalálkozón részt vevő európai állam- és kormányfőket, hogy „haladéktalanul” adják meg a tagjelölti státuszt Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak. Grúzia esetében is ugyanezt kellene tenniük akkor, amikor annak kormánya teljesíti a Bizottság véleményében megjelölt prioritásokat – derül ki az Európai Parlament lapunknak eljuttatott közleményéből.

Az Ukrajna elleni brutális orosz háború idején ez a lépés a vezető szerep, az elszántság és a jövőkép felmutatásával egyenértékű – vélik a képviselők.

Ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy nincs „gyorsított út” az uniós tagsághoz, a csatlakozás továbbra is érdemeken alapuló, strukturált folyamat, amelynek során teljesíteni kell az uniós tagság feltételeit és hatékony reformokat kell végrehajtani.

A parlament ezért felkéri Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia hatóságait, hogy „egyértelműen bizonyítsák politikai elhatározásukat", azaz gyorsítsák fel a reformokat az uniós tagsághoz szükséges feltételek mihamarabbi teljesítéséhez.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy nincs alternatívája az unió bővítésének, amely most még inkább a stabil, erős és egységes Unióba történő geostratégiai befektetésnek tekinthető. Az EU-tagságra törekvő országok teljes jogú uniós tagságának kilátásba helyezése az Unió saját politikai, gazdasági és biztonsági érdeke. A képviselők kiemelik: a nyugat-balkáni országok elakadt bővítési folyamatának is új lendületet kell kapnia.

A nap folyamán korábban Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is arról beszélt, hogy döntő pillanathoz ért az Európai Unió, geopolitikai választást hoznak meg csütörtökön.