Jogállamiság: az Európai Parlament sürgősségi döntést fog kérni az Európai Bíróságtól

Jogállamiság: az Európai Parlament sürgősségi döntést fog kérni az Európai Bíróságtól

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament (EP) legalább négy frakciója (néppárti, szocialista, liberális és zöld) szerdán kritikus állásfoglalásban készül értékelni az állam- és kormányfői találkozó múlt heti döntéseit, köztük a jogállami rendeletről született politikai nyilatkozatát – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint a még kidolgozás alatt álló szövegben szerepelne, hogy amennyiben egy tagállam perre viszi a rendeletet, akkor az EP sürgősségi eljárást fog kérni, hogy minél előbb megszülessen a döntés. Emellett a parlament azon is változtatna, hogy csak az EU 2021 után kezdődő költségvetéséből és helyreállítási alapjából érkező források jogállami normáknak megfelelő felhasználását lehessen vizsgálni. A képviselők szerint már a jelenleg futó projektekre is alkalmazni kéne a korrupció-ellenes előírásokat.

A Népszava hozzáteszi: az EP készülő állásfoglalásának politika súlya jelentős, jogi következménye azonban nincs. A parlamenti állásfoglalás kidolgozását követő források szerint a képviselők azt is szóvá akarják tenni, hogy az Európai Tanács nem adhat a jogszabályok alkalmazására, betartatására vonatkozó utasításokat a független Európai Bizottságnak.

 Az uniós állam- és kormányfők múlt héten fogadták el a megállapodást az uniós költségvetésről és az úgynevezett helyreállítási alapról. Maradt eredeti formájában a jogállamisági mechanizmus.