Le Pen nagy, közös európai frakcióról beszélt Budapesten

Le Pen nagy, közös európai frakcióról beszélt Budapesten

Budapest, 2021. október 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös frakcióról beszélt a Demokratának adott interjújában Marine Le Pen. A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke és az egyik lehetséges francia köztársaságielnök-jelölt kedden látogatott Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott.

Marine Le Pen a Demokratának adott interjúban azt mondta, Orbán Viktor előtt azért találkozott már a lengyel és a szlovén kormányfővel, mert róluk gondolja, hogy ők az Európai Unióban a valódi ellenállók, akik egyfajta jégtörő szerepet játszanak, Magyarország pedig a totalitarizmus elleni küzdelem élharcosa.

Marine Le Pen szerint a 16 párt (köztük a Fidesz és a Nemzeti Tömörülés) nyáron aláírt közös nyilatkozata után jól haladnak előre, a cél egy nagy, erős frakció az Európai Parlamentben, hogy szembeszállhassanak az Európai Bizottsággal. Ehhez le kell győzni például azt a félelmet, hogy a kisebb küldöttségeknek ne lenne befolyásuk. A szövetség fontos, mert közösek az elképzeléseik, az európai szintéren pedig a kemény támadások miatt egységes erőként kell fellépni – fejtette ki a Demokratának Marine Le Pen.

Az említett közös nyilatkozatot az Európai Unió tagországai tíz szélsőjobboldali és konzervatív pártjának a vezetői írták alá. A dokumentumhoz csatlakozott a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülésen kívül, az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini. Az Olasz Testvérek nevű újfasiszta párt nevében Giorgia Meloni, a spanyol populista Vox vezetője, Santiago Abascal, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Jaroslaw Kaczynski a lengyel Jog és Igazságosság vezetője.

Korábban elemzők felhívták a figyelmet, hogy számos törésvonal hátráltathatja egy közös frakció létrehozását: köztük például az, hogy Európa szélsőjobboldali pártjainak eltér a véleménye a kelet-és dél-európai országoknak juttatott uniós támogatásokról, de akár olyan kérdésekről is, mint a a magyar kormányra jellemző LMBTQ-ellenesség. 

Marine Le Pen a magyar fővárosban szerzett tapasztalatairól  azt mondta: Itt minden tiszta, békés, nem látni rendőröket, érezni, hogy szinte nincs bűnözés

 

 

 

 

Címkék: Marine Le Pen