Navracsics Tibor és Varga Judit is Brüsszelbe utazik

Navracsics Tibor és Varga Judit is Brüsszelbe utazik

Varga Judit (Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszelbe utazik a hét második felében Varga Judit igazságügyi miniszter – erősítette meg az atv.hu információját az igazságügyi tárca sajtóosztálya. Varga Judit az igazságügyi reform részleteiről egyeztet az Európai Bizottsággal. A portál felidézte, hogy a bizottság négy pontban várt érdemi változtatást e téren: egyrészt meg kell erősíteni az Országos Bírói Tanács (OBT) szerepét és hatásköreit, meg kell erősíteni a kúriai bírók függetlenségét, hogy védettebbek legyenek a politikai befolyásolástól, meg kell szüntetni annak akadályait, hogy a magyar bírók az Európai Unió Bíróságához forduljanak, ha úgy látják, nincs összhangban a hazai és az uniós jog, végül meg kell szüntetni a hatóságok lehetőségét, hogy jogerős ítéleteket támadhatnak meg az Alkotmánybíróságon.

Varga Judit mellett Navracsics Tibor is Brüsszelbe utazik szerdán és Johannes Hahn-nal, az Európai Bizottság költségvetési biztosával tárgyal a befagyasztott magyar forrásokról – erről már az Eurológus írt. A hétvégi hírek szerint ugyanis az Európai Bizottság nem fogadja el a kormány módosításait, amelyeket a kiszervezett egyetemek Erasmus-pénzekhez való hozzáférése és az uniós támogatások megindítása érdekében hoztak. Mint a Szabad Európa írta, további tárgyalásokra lesz szükség az Európai Bizottság és a magyar kormány között a többek között az új Erasmus programokban való magyar részvétel biztosítása érdekében, miután Brüsszel ellenjavaslata jobban kiterjesztené azoknak a politikusoknak és köztisztviselőknek a körét, akik helyet foglalhatnának a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban. Vagyis nem elég csak a minisztereket, államtitkárokat, államtitkár-helyetteseket, miniszteri biztosokat és politikai igazgatókat meneszteni.