Robert Fico pártja nem csatlakozik Orbánék új EP-frakciójához

Robert Fico pártja nem csatlakozik Orbánék új EP-frakciójához

Robert Fico a kórházban leadja szavazatát (Fotó: Facebook/Robert Fico)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robert Fico szlovák miniszterelnök egy Facebook-videóban jelentette ki, hogy a Smer-SD (NI) nem csatlakozik Orbán Viktor új Patrióták Európáért csoportjához.

Fico azt mondta, nem értenek egyet a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) számos álláspontjával, éppen ezért a szlovák képviselők nem szeretnének közöttük ülni. Eközben jelezte, hogy nem csatlakozik szövetségesei, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Babiš volt cseh kormányfő új csoportosulásához, a Patrióták Európáért nevű frakcióhoz sem – írja a Telex. 

Az S&D 2023 októberében felfüggesztette a Smer-SD tagságát értékrendbeli különbségekre hivatkozva, illetve hogy a szlovák belpolitikában összeálltak a jobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Fico a videóban közölte, a Smer-SD feltételeket támaszt annak kapcsán, hogy egyáltalán visszatérjen-e az európai szocialisták közé. A legfontosabb a párt és képviselői szuverén pozícióhoz való joga olyan területeken, mint az ukrajnai háború vagy a migráció. Ha ezt nem kapják meg, a továbbiakban nem érdekli őket a tagság visszaállítása, és inkább függetlenek maradnak az Európai Parlament következő ciklusában.

Fico Orbánról is beszélt. „Nem hittem a szememnek, amikor láttam, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tettek, amiért szuverén politikusként úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajnába, Oroszországba és Kínába, hogy békemegállapodásokat kezdeményezzen. Ez egyszerűen megengedhetetlen” – vette védelmébe a magyar miniszterelnököt. „Ha azért ment volna, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy a szlávoknak még intenzívebben kellene egymást gyilkolniuk, talán valaki jelölte volna őt Nobel-békedíjra”. Arról is beszélt, hogy ellene van Ukrajna NATO-tagságának.