Újabb vétó miatt fagyasztanák be a Magyarországnak járó uniós forrásokat

Újabb vétó miatt fagyasztanák be a Magyarországnak járó uniós forrásokat

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kizárólag Magyarországról szólt az az európai parlamenti állásfoglalás, amelyet nagy többséggel fogadtak el szerdán. Az uniós törvényhozás arról mondott meglehetősen lesújtó véleményt, hogy néhány hete Magyarország megvétózta a globális minimumadóról szóló uniós jogszabály-tervezetet. Az EP szerint meg kellene szüntetni a vétójogot és Magyarországnak nem szabad uniós forrásokat juttatni.

Korábban más tagállamok ellenezték a 15 százalékos minimumadót, velük azonban sikerült megállapodnia az EU-nak, amikor egyszerre a magyar kormány közölte, hogy mégsem támogatják ezt az adófajtát. A globális minimumadó a 750 millió euró fölötti bevétellel rendelkező cégekre vetne ki átalányadót annak érdekében, hogy ezek a multicégek, technológiai órások ne tudják elkerülni az adózást úgy, hogy valamelyik adóparadicsomba teszik a székhelyüket. Vagyis a kis- és középvállalkozásokra egyáltalán nem vonatkozik. Az OECD keretein belül már közel 140 ország vállalta ezt a kötelezettséget, az EU azonban így nem tudja ezt teljesíteni.

Az állásfoglalás szerint a Magyarország által a társaságiadó minimum szintjéről született nemzetközi megállapodás vétójának feloldásáért cserébe „bejelentett igényeket [...] már nagyrészt figyelembe vették a nemzetközi megállapodásban”, ezért a Parlament „sürgeti Magyarországot, hogy haladéktalanul vessen véget a globális adóügyi megállapodás Tanácsban való blokkolásának”.

Az állásfoglalás arra biztatja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy „ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal” és „mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”. Ha Magyarország kitart vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az Uniónak meg kell fontolnia az alternatív lehetőségek, többek között a megerősített együttműködés használatát, vélik a képviselők. Arról is szól az állásfoglalás, hogy az EU-nak adózási kérdésekben minél hamarabb át kell térnie a többségi döntésre, azaz a vétójogot el kell törölni.

Fidesz: Az EP nem nyitott a józan észre

A parlamenti határozatot követően Ujhelyi István szocialista EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar vétónak messzemenő következményei lesznek. – A Fidesz-kormány zsaroló technikája viszont így egy újabb érv lesz amellett, hogy az európai érdekeket gáncsoló magyar kormány ellen végigvigyék az uniós büntetőeljárásokat. Ez a végén nemcsak jelentős, ezermilliárdokban mérhető uniós forrás, de hazánk uniós szavazati jogának elvesztésével is járhat. Ez a károkozás kizárólag a Fidesz-kormány bűne és felelőssége –  írta közleményében Ujhelyi.

A Fidesz-frakció azonban teljesen másképpen látja. Szintén közleményben tudatták álláspontjukat, ebben az olvasható, Győri Enikő EP-képviselőjük szerint „az Európai Parlament ismét bebizonyította, hogy nincs benne nyitottság a józan észre. Ugyanúgy, ahogyan az Oroszország elleni szankciók tekintetében sem volt. Magyarország azért állította meg az uniós szabályalkotást, mert a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. A nagy tech cégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, ezért Európa súlyos versenyképességi hátrányba kerülne, ha előre rohan”.

Ugyanakkor az előbbi érvelést sem az Európai Parlament pártjai, sem pedig a tagállamok nem osztják. Éppen ezért egyre nagyobb az igény arra, hogy az EU Magyarország nélkül, úgynevezett – és már említett – megerősített együttműködés keretében fogadja el a jogszabályt, ami azt jelenti, hogy az összes többi tagállam vállal magára nézve ezzel kötelezettséget, kihagyva Magyarországot. A globális minimumadó éves szinten az EU-nak 48-64 milliárd eurós bevételt jelentene, megerősített együttműködés esete értelemszerűen Magyarország nem részesülne ebből a pénzből.

Címkék: Európai Unió, vétó, EP