Három év alatt 25 százalékos béremelési ajánlattal állt elő a kormány a MÁV és a Volán dolgozóinak

Három év alatt 25 százalékos béremelési ajánlattal állt elő a kormány a MÁV és a Volán dolgozóinak

Képünk illusztráció! (Fotó: Volánbusz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három év alatt legalább a negyedével nőhet a MÁV-Volán dolgozók bére, miután Lázár János építési és közlekedési miniszter három éves bérfejlesztési ajánlatot tett a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT) keddi ülésén – közölte a MÁV a cégcsoport közleményében kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló tárca vezetője a MÁV-Volán csoport munkavállalói számára három évre legalább 25 százalékos, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelésre tett ajánlatot. A szakszervezetek többsége időt kért, hogy az általuk képviselt munkavállalókkal közösen alakítsák ki álláspontjukat, és mandátumot szerezzenek a januárban folytatódó tárgyalásokra – közölte a MÁV.

A keddi tárgyalásra úgy mentek a szakszervezetek, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) tájékoztatása szerint összesen 5978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a bérkövetelést és a január végi sztrájkot támogató ívet. A szervezet vezetője azt mondta a Népszavának, csak abban az esetben tekintenek el a további nyomásgyakorlástól, ha a munkáltató az idei évre vonatkozó 25 százalékos bérkövetelésükhöz nagyon közeli ajánlattal állna elő, és 20 százalék alá semmiképpen nem megy. A Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette: legalább 18 százalékos béremelést követelnek, ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, cselekvési programot határoznak meg a nyomásgyakorlásra, és felkészülnek a sztrájkra is.