A minimálbéreseknél szinte borítékolható a reálbércsökkenés

A minimálbéreseknél szinte borítékolható a reálbércsökkenés

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nettó 154 ezer forintra nő jövőre a minimálbér, a garantált bérminimum pedig nettó 197 ezer forint lesz, ez 16, illetve 14 százalékos emelkedés, amiről a munkáltatói és a munkavállaó oldal megállapodott – jelentették be csütörtökön. Az ATV Híradó által megszólaltatott elemző szerint ezzel már most borítékolható, hogy a reálbér növekedés 2023-ban elmarad.

Novemberben a magyar 23,1 százalékos infláció a legmagasabb volt az Európai Unióban. Ráadásul míg az európai infláció üteme csökken, hazánké nő. A GKI jövőre átlagosan évi 18 százalékos inflációval számol. A Híradónak nyilatkozó közgazdász pedig nem zárja ki az évközi korrekciót. „Lényegében már borítékolható ezzel a megállapodással, hogy a legkevesebbeket keresők körében a reálbér növekedés az nem növekedés lesz, hanem inkább csökkenés. Tehát az infláció az magasabb lesz, mint maga a minimálbér emelése” – fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. 

A Liga szakszervezetek elnöke korrektnek nevezte a megállapodást, ugyanakkor szerinte figyelni kell, hogy az infláció hogyan érinti a munkavállalókat. „Ezért ebbe a megállapodásba olyan biztonsági elemet is beépítettünk, ami lehetővé teszi első körben félévkor, de természetesen bármely időpontban ennek a megállapodásnak a felülvizsgálatát a makrogazdasági adatok tükrében” – mondta Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Mint a Magyar Hang megírta, a tárgyalások legelején egyébként még az volt a javaslat, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal emelkedjen januártól. A munkáltatók azonban visszavonulót fújtak a megállapodástól azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban világossá tette, hogy nincs lehetőség jövőre a járulékok további mérséklésére. A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a fenti egyezséget, a szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartotta az alkut, ám utoljára a Magyar Szakszervezeti Szövetség bólintott rá a javaslatra. Utóbbi korábban legalább 20 százalékos emelést tartott volna elfogadhatónak.