Bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér januártól

Bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér januártól

Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén a feleknek sikerült megállapodniuk arról, hogy mennyi lesz 2023-ban a minimálbér és a garantált bérminimum összege, vagyis mennyivel emelkednek a legalacsonyabb bérek Magyarországon. – írja a Portfolio.hu.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be az eredményről. Eszerint a minimálbér jövőre 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum eközben 14 százalékkal, bruttó 296 400 forintra emelkedik.

A minimálbér nagyjából 230 ezer, míg a szakmunkás minimálbér 700 ezer embert érint, mutatott rá Czomba Sándor. A megállapodás túlmutat ezeken a jövedelmi kategóriákon is, ugyanis feljebb tolja a teljes bérskálát. 

A megállapodás tartalmaz egy olyan kitételt, hogy amennyiben a gazdasági helyzet indokolja és szükségessé teszi, akkor év közben a felek újra leülnek tárgyalni a megállapodott béremelés mértékének esetleges korrekciójáról. 

A most elfogadott megállapodás megfelel annak a megállapodástervezetnek, amelyről kedden számolt be a sajtó.

Egy korábban nyilvánosságra került kompromisszumos változat szerint akár 17 százalékkal is emelkedhetett volna a minimálbér, a garantált bérminimum pedig két lépcsőben nőhetett volna: januárban 12-13 százalékkal, júliusban egy további emeléssel bruttó 300 ezer forint fölé mehetett volna. Ebben az esetben a minimálbér jövőre bruttó 235 ezer forint, a garantált bérminimum januártól 293 800 forint, júliustól pedig legalább 301 ezer forint lett volna. 

A tárgyalások legelején egyébként még az volt a javaslat, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal emelkedjen januártól. A munkáltatók azonban visszavonulót fújtak a megállapodástól azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban világossá tette, hogy nincs lehetőség jövőre a járulékok további mérséklésére. 

A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a fenti egyezséget, a szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartotta az alkut, ám utoljára a Magyar Szakszervezeti Szövetség bólintott rá a javaslatra. Utóbbi korábban legalább 20 százalékos emelést tartott volna elfogadhatónak. Ez egyébként érthető is, hiszen a 2023-as minimálbér megállapításához a közös kiindulópont az idei és a jövő évre várt átlagos infláció kell, hogy legyen.

Az idei évre vonatkozó átlagos infláció valahol 14,5-15 százalék körül alakulhat, de sok függ még a decemberi fejleményektől, hiszen a kormány eltörölte az üzemanyag-ársapkát. A jövő évi várható átlagos infláció szakértők szerint 17-18 százalék körüli lehet, tehát az emelések összege ennél alacsonyabb lett. 

A nyugdíjasok is 15 százalékos emelést kapnak egyébként jövőre, ami szintén lehet hogy kevesebb a kelleténél. 

Címkék: minimálbér