Aláírták a minimálbér emeléséről szóló megállapodást

Aláírták a minimálbér emeléséről szóló megállapodást

Fotó: Végh László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség) – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december elsejétől a minimálbér havi bruttó összege 266 800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik, ez előbbinél 15, utóbbinál 10 százalékos növekedést jelent. Az aláírt dokumentum egyúttal ajánlásként fogalmazza meg, hogy a vállalkozások az általános béremelés során – figyelembe véve a 2024-re prognosztizált inflációt – törekedjenek a bérek reálértékének növelésére. A megállapodás mindezek mellett azt is rögzíti, hogy a felek tárgyalást kezdenek egy olyan új koncepcióról, amelynek célja, hogy a legalacsonyabb keresetek hosszútávon megőrizhessék vásárlóerejüket.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a megállapodás kapcsán kiemelte, hogy az aláírás egy rendkívül aktív és hosszú tárgyalássorozatot zár le, amelyben mindkét félnek komoly engedményeket kellett tennie, hogy a végső döntés megszülethessen.