Átlátszó: a környéken sehol nincs olyan brutális piaci rezsiár, mint amit a kormány belengetett

Átlátszó: a környéken sehol nincs olyan brutális piaci rezsiár, mint amit a kormány belengetett

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A környező országokban sehol sincsenek a kormány által belengetett brutális energiaárak – derül az Átlátszó összeállításából.

A múlt szerdai kormányinfón jelentették be, hogy augusztus 1-től a kormány által meghatározott, átlagosnak tekintett fogyasztás felett megszüntetik a rezsicsökkentést (havonta ez áramnál 210 kilowatt, földgáznál 144 köbméter). A Németh Szilárd rezsibiztos által bemutatott példából az jött ki, hogy 242 forintos áramárral és 912 forintos köbméterenkénti gázárral számol a kormány.

Az Átlátszó gyűjtéséből az derült ki, hogy a környező országokban sehol sem fizetnek ennyit. A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon. De kevesebbet, mint a kormány által közölt ár. Áram esetén a cseh 184, a szerb 129, a román 128, a szlovák pedig 88 forintra jönne ki. A gáznál kWh-ba átváltva a magyar 91 forintra jönne ki, a cseh 66-ra, a román 56-ra, a szlovák 20-ra és a szerb 12-re.

Ráadásul a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendszeresen közöl európai rezsiadatokat, kimutatva, hogy a magyar mennyire olcsó. Ezekből az adatokból az is kiderül, hogy a kormány által hangoztatottnál sokkal olcsóbban kapnak a piaci szereplők áramot mindenhol, de a gáznál is csak Svédország és Hollandia lenne magasabb.

Az MVM honlapja a „Nem lakossági egyetemes szolgáltatói díjak” táblázatban egyébként bruttó 90 forint/kWh-ás árat kínál jelenleg is.

Holoda Attila energetikai szakértő, a második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára a 24.hu-nak a rezsicsökkentés csökkentése kapcsán arról beszélt, hogy nincs olyan, hogy „piaci ár”. Ha rámegyünk bármelyik gáztőzsde oldalára, mindegyiken hasonlóak az árak, mégis eltérnek egymástól, ráadásul folyton mozgásban vannak. Ugyanez a helyzet az áramnál is – mondta. Az viszont közös tulajdonságuk, hogy alatta vannak a  kormány által emlegetett árnak.