Az éttermi pizzakészítés eszközei (x)

Az éttermi pizzakészítés eszközei (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pizza az egyik legnépszerűbb étel, gyakorlatilag megunhatatlan, hiszen korlátlan variációs lehetőséget rejt magában. Már maga a tészta is lehet vékony vagy vastag, normál vagy kalóriacsökkentett, esetleg sajtos szélű.

A pizzériák féltve őrzik saját verziójukat, a szószokról és a feltétekről nem is beszélve! A sütés azonban egy olyan pont, ahol minden eldől, ezért olyan eszközöket kell beszerezni, amik garantálják a finom végeredményt.

Honnan érdemes vásárolni a pizzaformákat és a sütőeszközöket?

A profi konyhákban profi felszerelésekre van szükség. A Gasztronagyker.hu oldalán hatalmas a pizzaformák választéka, ezek közül azokat érdemes kiválasztani, amelyek az adott pizzákhoz és a kemencéhez a legideálisabbak.

Nagyon sokféle pizzaforma van, mind alakjában, mind anyagában mind pedig kialakításában. A legnépszerűbb a kékvasból készült, de van alumínium és bevonatos, tapadásmentes sütőforma is.

A kékvas anyagból készült pizzaformák

A vendéglátásban a legtöbb esetben ezeket a formákat használják, hiszen a professzionális sütők igen magas hőfokán sem fognak túlhevülni. A pizzakemencék körülbelül 400 Celsius-fokosak, ez a hőmérséklet biztosítja ugyanis azt, hogy az ételben lévő aminosavak és cukrok gyorsan reakcióba lépjenek, és így kialakulhasson az aranybarna roppanós kéreg, a karamellizált íz és a zamatos feltét. A gyors hőátadás következtében a tésztában légbuborékok keletkeznek, így a tészta kellően szellős lesz.

A kékvas sütőformák karbantartása

Ez az anyag nem rozsdamentes, ezért vigyázni kell arra, hogy nehogy megsérüljön. Nem szabad súrolni és mosogatógépbe tenni, valamint a karcoktól is óvni kell. Ha ugyanis megsérül, akkor rozsdásodni kezd. Elegendő forró vízzel lemosni, használaton kívül pedig vékony olajréteggel kell bekenni, ez fogja megvédeni az oxidációtól. Nagyon sokféle méretben, kerek vagy tálca alakban, perforált változatban is kapható, a profi pizzasütők számára ideális termék.

Egyéb eszközök a pizzasütés kivitelezéséhez

A Gasztronagyker.hu oldalán van még pizzalapát és sütőeszközök pizzakészítéshez, ezek lehetővé teszik azt, hogy a sütőformát betegyük és kivegyük a kemencéből. A pizzalapát készülhet teljes egészében fából vagy alumíniumból, fanyéllel, esetleg rozsdamentes változatban. A hosszú nyél segít abban, hogy ne érjünk hozzá a forró kemencéhez, elektromos kemence esetén pedig a rövid nyelű változat lesz a kézre álló.

A pizzaszeletelők az elkészült étel egyenletes darabokra vágását segítik, ez lehet görgős vagy késes technológiájú.

Érdemes még beszerezni pizzaforma fogó csipeszt, ami a forró formából való kivételt segíti, a kemence takarításához pedig pizzakemence kefe áll a rendelkezésünkre.

A pizzának nagyon gyorsan el kell készülnie, a professzionális sütők ezért igen magas hőmérsékleten működnek akár fatüzeléses, akár elektromos vagy gázüzemű változatot használunk. Ezt a hőmérsékletet csak a speciálisan erre készült formák bírják túlhevülés nélkül, ezért ezek beszerzésére oda kell figyelni!