Az MNB 68 millió forintra bírságolta a CIB bankcsoportot

Az MNB 68 millió forintra bírságolta a CIB bankcsoportot

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. (Fotó: Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 68 millió forint bírságot szabott ki a CIB bankcsoportra, miután a felügyeleti vizsgálaton hiányosságot tártak fel egyebek közt a kiszervezett tevékenységek bejelentésében, nyilvántartásának vezetésében, a belső ellenőrzési területen, valamint a csalásmegelőzési folyamatok szabályozásában, nyilvántartásában – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy a banknál feltárt problémák nem veszélyeztetik annak megbízható működését, ugyanakkor a felügyelet előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését. A közlemény szerint az MNB a helyszíni ellenőrzést is magába foglaló csoportszintű átfogó vizsgálaton a CIB Bank Zrt.-nél (CIB Bank) és a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), 2020. március 30-ától áttekintette a bankcsoport működését. Részletezték, hogy a CIB Bank csoportszintű belső szabályozási keretrendszere nem áll összhangban a tényleges gyakorlattal, egyes témák szabályozása túlzottan széttagolt. Nehezen átlátható a bank hitelkockázati monitoringra vonatkozó belső szabályozása, és nem minden esetben biztosított a kockázatok hatékony nyomonkövetése sem.

A problémás ügykezelés során a bank gyűjti a fedezetből származó megtérülési adatokat. Késedelmesen történt a vállalati ügyfélkörben a behajtási stratégiák előterjesztése és jóváhagyása, a lakossági oldalon pedig hiányzott a külső követeléskezelők kiválasztására vonatkozó tender és felülvizsgálat lefolytatása. Pontosításra szorult a bank ügyfélcsoportok meghatározására vonatkozó belső szabályzata, és az ügyfélcsoportokat nem mindenkor a jogszabályoknak megfelelően képezte meg. A bank egyes személyi kölcsönei kapcsán megsértette a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) vonatkozó szabályozást, illetve késedelmesen szolgáltatott adatot a Központi Hitelinformációs Rendszerbe is - írják a közleményben.
Az MNB megállapította továbbá, hogy hibásan, illetve hiányosan teljesültek egyes felügyeleti adatszolgáltatások is. A bank több lejárt gyártói támogatású informatikai (IT) rendszert, szoftvert alkalmazott.

Címkék: MNB, CIB