A kkv-k 5 százalékán sem segíthet a kormány programja

A kkv-k 5 százalékán sem segíthet a kormány programja

Radiátor. Képünk csak illusztráció (Fotó: Bios/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a kis- és középvállalkozások egy részén segíthet az energiaár-emelkedés kompenzációjára szombaton bejelentett kormányzati program az RTL Híradó által megkérdezett szakértő szerint. A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter 10 ezer olyan vállalkozásról beszélt, amelyek megkaphatnák energiaköltség-növekedésük 50 százalékát, kkv viszont 190 ezer van Magyarországon.

A gazdaságfejlesztési miniszter szombaton azt mondta: azok a feldolgozóipari vállalkozások pályázhatnak energiaszámla növekedésük 50 százalékos támogatására, amelyek nettó árbevételének 3 százalékát meghaladja az energiaköltség. „Jelen pillanatban az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k száma – erre van egy pontos számunk – körülbelül 10 ezer, tehát ők a potenciális ügyfeleink, ha úgy vesszük” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak csak kis része jut támogatáshoz. „A valós és foglalkoztatottat is alkalmazó vállalkozás nagyságrendileg 180-190 ezer van, ebből körülbelül 10 ezret mondtak, hogy támogatásra jogosult. Ez összességében a vállalkozások nem egészen öt százaléka, és ebben a logikában az ipar kizárja a szolgáltatást, a szállítmányozást, a fuvarozást, a raktározást, a szálláshely szolgáltatást, a turizmust, vagy a személy jellegű szolgáltatásokat” – mondta Molnár László. 

Ez egy nagyon komoly válsághelyzetre adott elégtelen válasz, igazából sebtapasz, miközben az a veszély fenyeget, hogy a magyar gazdaságnak egy nagyon nagy része – és akkor még nem említettük az önkormányzati szférát –, elvérzik – mondta az RTL-nek Kele János, a Momentum elnökségi tagja.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormánytól, hogy miért csak a vállalkozások kis része kap támogatást, erre választ nem kaptak. A kormány levélben azt írta, további részletekről később adnak tájékoztatást.

Címkék: kkv, energiaár