Egydolláros cég esélyes a Dunaferre?

Egydolláros cég esélyes a Dunaferre?

A II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküstszállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint arról már beszámoltunk, a kormány a Dunaferr megmentésén ügyködik. A béreket fél évig a kabinet állja, ami 16 milliárdos kiadást jelent az országnak, miközben a dolgozók ugyan bejárnak, de nem csinálnak semmit, mert a kokszoló kivételével nem működik semmi a komplexumban. Az is csak azért, mert ha leállna, már nem lehetne újraindítani.

A Telex cikke eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a megmentésen dolgozó kormány a szokásos mantrával az előző tulajdonosokat, a vállalatvezetőket, a háborút, az elhibázott brüsszeli szankciókat és az energiaválságot hibáztatja. Különösebben nem zavarja őket, hogy az előző tulajdonos a magyar állam volt, illetve hogy az acélipari óriás már hosszú évekkel a háború és a szankciók előtt nagyon komoly gondokkal küzdött.

A cikk szerint a Dunaferr legesélyesebb felvásárlója a január 9-én bejegyzett magyar Liberty Steel Central Europe Kft., amelynek egyedüli tulajdonosa a szingapúri Liberty Steel Central Europe Holdings Pte. Ltd. Ezt a céget Szingapúrban 2022. december 22-én alapította Sanjeev Gupta, ő az egyedüli részvényes, a cég alaptőkéje 1 (azaz egy) dollár. A Liberty név amúgy nem csengett rosszul néhány évvel ezelőtt, hiszen Gupta hozta létre a Liberty Steel Group Holdings UK Ltd (LHG) brit ipari és fémipari vállalatot, amely jelentős szereplője az acéliparnak. Az indiai üzletember a cégcsoportot a GFG Alliance nevű holdingtársaságán keresztül irányítja.

A fenti két vállalathoz azonban semmi köze nincs a január 9-én bejegyzett egydolláros cégnek, vélhetően azért, mert azok súlyosan eladósodottak, és egyébként is komoly problémákkal küszködnek. A cikk szerint mindebből úgy tűnik, amennyiben valóban igaz, hogy ez a cég van a kormány látóterében, akkor egy egyetlen dollár alaptőkéjű céggel tárgyalnak a nagymúltú Dunaferr működtetéséről.