Ha elhúzódik az orosz–ukrán háború, tartósan gyenge maradhat a forint

Ha elhúzódik az orosz–ukrán háború, tartósan gyenge maradhat a forint

Pénz (Fotó: Geri Art / Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg azt látjuk, hogy menekül a tőke a feltörekvő piacokról, ezért a régiós valuták folyamatosan gyengülnek, így nem meglepetés, hogy veszített értékéből a magyar fizetőeszköz. Amennyiben záros határidőn belül vége lesz a háborúnak, akkor a forint árfolyama várhatóan visszatér a konfliktus előtti 355-360 forint között euró árfolyamhoz – nyilatkozta a Magyar Hangnak Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.

Amennyiben elhúzódik a konfliktus, például egy negyedévig, úgy már sokkal nehezebb lesz a forintnak visszatérni az említett korábbi szintre. Hogy meddig gyengülhet a jelenlegi helyzetben, azt ma senki nem tudja megmondani, hiszen – ha nehezen is, de – áttörte a korábbi negatív csúcsnak számító 372 forintos szintet, hogy aztán meg se álljon a 382 forintos euróárfolyamig. A körülmények függvényében akár tovább is gyengülhet, de akár valamelyest erőre is kaphat.  

– A piac már előre beárazta a csütörtöki kamatemelést, így az MNB-nek nem nagyon volt más lehetősége, mint kamatot emelni – mondta az elemző. Ez így is történt, 75 bázisponttal magasabban, 5,35 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, így reagált az utóbbi napokban tapasztalt forintgyengülésre. Ennek hiányában csalódottság lett volna úrrá a piacokon, és rögvest akár 385 forint fölé emelkedhetett volna az euróárfolyam. Hogy mennyire lehet még beavatkozni, azt meghatározza az is, hogy mekkora a piacon lévő forintkészlet: amennyiben már mindenki mindent eladott, akkor megáll a gyengülés. Ha pedig véget ér a háború vagy tűzszünetet kötnek, és megnyugszanak a kedélyek, akkor ismét vásárolni kezdik a magyar fizetőeszközt, és erősödni kezd. 

Kérdésünkre az elemző elmondta, az a tény, hogy a jelek szerint Németország eldöntötte, jelentősen csökkenti az ország orosz gázfüggőségét jelentősen felgyorsíthatja az alternatív energiaforrásokra való átállást, ennek pedig jelentős és tartós inflációs hatása lesz. 

– Úgy gondolom, a német gazdaságpolitika van olyan megfontolt, hogy nem hoz olyan döntéseket, amelyek hosszabb távon gátolják a gazdasági növekedést. Erről azonban biztos előrejelzést nem lehet adni, már csak azért sem, mert óráról órára változik a helyzet, jönnek a hírek az újabb és újabb szankciókról.  Ezzel együtt átmeneti időre elképzelhető, hogy átmeneti energiaellátási problémák lesznek – hangsúlyozta Virovácz Péter.

– A korábbi inflációs várakozásokat el lehet dobni – mondta az elemző, aki arra számít, hogy az idei évben az éves átlagos infláció 7,5 százalék fölött lesz, de az sem lenne meglepő, ha jóval nyolc százalék fölött alakulna. Sőt, vannak elemzők, akik a 9 százalékos pénzromlást sem tartják elképzelhetetlennek az idei évben. Persze ez a pillanatnyi állapot alapján mondható, de a folyamatosan változó körülmények ezt az előrejelzést is átírhatják. 

Az orosz gazdaság állóképességével kapcsolatosan Virovácz Péter elmondta, nehéz megbecsülni, mert hiányosak az orosz gazdasággal kapcsolatos ismereteink. Nem tudjuk, hogy naponta mennyibe kerül a háború, nem tudjuk, hogy mekkora a rendelkezésre álló tartalék, nem tudjuk ezt hogyan tudják felszabadítani, azt sem tudjuk, honnan lehet még tőkét mozgósítani.  

Kétségtelen, hogy példa nélküli szankcióhullám gyengíti az orosz gazdaságot, aminek egyik friss következménye, hogy a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings hitelminősítők egyszerre hat fokozattal rontották a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek besorolását. A szakértő szerint mindennek igen súlyos gazdasági hatásai lesznek, de hogy meddig bírja Oroszország, az ma megjósolhatatlan.

– A nagy számok törvénye alapján úgy gondolom, hogy inkább előbb, mint utóbb fog beleroppanni az orosz gazdaság, aztán már csak idő kérdése a társadalmi elégedetlenség. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy bőven rendelkezésre állnak a rendőri erők, így jelentősebb társadalmi káosz sem alakulhat ki. Vagyis egy sokszereplős egyenlettel állunk szemben – mondta Virovácz Péter.