Hiába a babaváró hitel, ha nem adják a bankok

Hiába a babaváró hitel, ha nem adják a bankok

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha kockázatosnak ítélik a bankok a hitelfelvevőt, hiába az állami garancia a kölcsönön, nem adják a 10 millió forintos babaváró hitelt – olvasható a 24.hu cikkében. A portál olvasója a K&H Bank ügyfele, piaci hitele és csok-ja is banknál van, nem BAR-listás, megfelel a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) előírásainak, mégsem kapja meg a babavárót, mert veszélyeztetett terhesként táppénzen van, amit nem számít be a bank a jövedelembe.

De más bankoknál is gond van a babaváróval, mert például a táppénzt, gyedet, gyest sem veszik figyelembe jövedelemként. Pedig a babavárónál logikus, hogy a kismama 1-2-3 gyereket vállalva akár 10 évig is ilyesféle juttatásokat kap. Különös, ha még táppénzbe menetel előtt kéri a támogatást a kismama, akkor megkapja, pedig a gyermekek megszületése után biztosan táppénzre, gyedre, gyesre fog menni, tehát ugyanolyan bizonytalan – ha egyáltalán bizonytalan – lehet a visszafizetés, mintha már táppénzről kérte volna.

Babaváró | Magyar Hang

Szépen becsomagolt politikai termék a miniszterelnök bejelentése, amelynek pontos haszna a közjó szempontjából csak alapos vizsgálat és kellő idő után állapítható meg.

A Babaváró Facebook-csoport szakértője, Valkó András szerint, miután a bankok kezében van a döntés, hogy kit tartanak megbízható ügyfélnek, ezért nincs mit tenni. A szakértő egyébként arra számít, változtatás lesz ezen a téren a babaváró hitelnél.