HVG: a járványadót is csökkenthetik a bankok látványcsapatsportok támogatásával

HVG: a járványadót is csökkenthetik a bankok látványcsapatsportok támogatásával

Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hitelintézetek csökkenthetik a járvány elleni védekezés miatt rájuk kiszabott adófizetési kötelezettségüket – erre ugyanis lehetőséget biztosít számukra a különadóról szóló kormányrendelet – írja ezzel kapcsolatos cikkben a Hvg.hu.

Mint feldolgozásukban megjegyzik: „Az adócsökkentésre a rendelet szerint ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint amelyek a normál bankadó (pénzügyi szervezetek különadója) csökkentésére: vagyis látványcsapatsportok támogatásának fejében. Ennek megfelelően – ahogy a normál bankadót – a hitelintézetek legfeljebb megfelezhetik a járványadó-fizetési kötelezettségüket.”

Mint cikkükben emlékeztetnek: „A Fidesz (a kormány adótörvény-módosításait megszavazó parlamenti frakció) 2017-ben vezette be a Különadótörvénybe a bankadó sporttámogatással való mérséklésének lehetőségét, a járványadóról szóló rendelet pedig egész egyszerűen lehetővé teszi a Különadótörvény vonatkozó bekezdéseinek „megfelelő” alkalmazását. A bankadó-csökkentés feltétele, hogy a hitelintézet a társaságiadó-törvény (Tao. törvény) szerint jogosult legyen adókedvezményre, de azt a kedvezményt nem érvényesíti – így nem lehet duplán élni a kedvezménnyel. Ugyanez igaz a járványadó-kedvezményre is.”

A bankok lényegében visszakapják, amit most befizetnek a védekezésre | Magyar Hang

Varga Mihály jelentette be, hogy egyszeri befizetésről van szó, „a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja”.

Megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt években a bankok körében vélhetően nem volt különösebben népszerű a bankadó ilyetén módon való csökkentése, az bankadó ugyanis költség, így csökkenti az adózás előtti eredményt.

Közben egyébként a szintén szerdai Magyar Közlöny alapján az Mfor.hu arról írt, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében a látványcsapatsportok támogatásának eltérő szabályairól is kormányrendeletben intézkedik a kabinet, de ennek keretében szintén született kormányhatározat a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság fóti telephelyének fejlesztésével összefüggő intézkedésekről is.