Folytatódhat a kamatemelési ciklus

Folytatódhat a kamatemelési ciklus

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddi ülésén várhatóan újabb kamatemelésről dönt majd a Monetáris Tanács. Már korábban jelezték, hogy addig emelnek, amíg nem érik el az inflációs célt, írja az MTI.

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, amelyen az elemzők szerint várhatóan újra kamatot emel a jegybank. Legutóbbi ülésükön júliusban 30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot és a kamatfolyosón is változtatott, amely 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett.

A tanács a jelenlegi szigorítási ciklust júniusban indította el, akkor szintén 30 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, amely így 0,9 százalékra nőtt, továbbá 15 bázisponttal, az alapkamattal megegyező szintre emelte az egyhetes betéti kamatot is. Előre jelezték, hogy nem csupán egyszeri lépésről van szó, kamatemelési ciklus kezdődött.

A júniusi döntésig tavaly július óta 0,60 százalékon állt az alapkamat.

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak – írta a monetáris tanács a legutóbbi kamatdöntés indoklásában.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy online háttérbeszélgetésen egy hónappal ezelőtt azt mondta: a testület a kamatemelési ciklus hatásainak átfogó értékelését szeptemberben, az inflációs jelentés publikálásával egyidőben tudja végrehajtani.

A legutóbbi ülésről később közzétett rövidített jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács egyhangú szavazással döntött a 30 bázispontos kamatemelésről.

A Portfolio által megkérdezett szakemberek szerint kedden várhatóan újabb 30 bázisponttal 1,5 százalékra emeli majd az alapkamatot a tanács.