100 ezer „cégmentőöv”: csak a kisvállalkozások töredékének jelenthet segítséget

100 ezer „cégmentőöv”: csak a kisvállalkozások töredékének jelenthet segítséget

Fotó: Dévényi István/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja alapján mégsem dobnak ki minden kisvállalkozást a kedvezményes energiaárakat jelentő egyetemes szolgáltatók köréből július 1-jével. Szavai szerint ugyanis ma vagy holnap ki fog adni egy új rendeletet, amely a rájuk vonatkozó rezsicsökkentés új szabályait tartalmazza. Elmondása szerint ez körülbelül 100 ezer kisvállalkozásnak jelenthet segítséget.

Az ugyanakkor egyelőre még nem látszik, hogy kik kerülhetnek bele a kedvezményezettek körébe. A 100 ezer érintett ugyanakkor Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint azt sejteti, hogy a kisvállalkozói szektornak csak szűk köre juthat majd hozzá az energiához rezsicsökkentett áron – mondta lapunknak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanis 2020-ban mintegy 800 ezer kis- és középvállalkozás létezett Magyarországon. Ezen belül is a nulla vagy egy személyt foglalkoztató mikrovállalkozások vannak túlsúlyban. A szektorban azonban 500-700 ezer aktív kis- és középvállalkozásról szokás beszélni.

Az azonban látszik, hogy a támogatott 100 ezres kör mindenképpen szélesebb réteg lehet, mint ahányan novemberben beléptek abba az úgynevezett egyetemes szolgáltatói körbe, amely keretében kedvezményesen vásárolhatnak energiát a szolgáltatóktól. Emlékezetes, a kormány tavaly novemberben döntött a megugrott energiaárak és az infláció mérséklése miatt a kedvezmény kiterjesztéséről a cégek részére. A belépés kritériumai között akkor a négymilliárd forintos éves árbevétel és a 10-nél kevesebb foglalkoztatási létszám is szerepelt. Ezzel a lehetőséggel iparági becslés szerint mintegy 40 ezer vállalkozás élhetett.

Arról, hogy kikre vonatkozhat a pénteken bejelentett kedvezmény, az IPOSZ-elnökhöz hasonlóan Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára sem kívánt találgatni, mondván ezzel meg kell várni az Orbán Viktor kormányfő által megelőlegezett kormányrendelet megjelenését – jelezte érdeklődésünkre. A VOSZ-főtitkár szerint mindenképpen előremutató, hogy a kormány nem akarja elengedni a legkisebb vállalkozások kezét, amikor az energia világpiaci árai megtöbbszöröződtek. Mindenesetre Németh László szerint 100 ezernél mindenképpen szélesebb vállalkozói körnek lenne szüksége a támogatásra a kialakult gazdasági helyzetben, ezért az IPOSZ-nál abban bíznak, bővítik a kört.

Felvetésünkre, hogy mit jelenthet a kormány döntése azon vállalkozások számára, amelyek kimaradnak a kedvezményezetti körből, Németh László azt felelte: mindenképpen jelentős áremelést kell végrehajtaniuk, mivel a megugrott költségeket kénytelenek lesznek áthárítani a megrendelőikre. Szerinte azonban még így is kérdéses, hogy ki fogják-e tudni gazdálkodni a költségnövekedést, és eladható lesz-e a termékük, illetve a szolgáltatásuk.

Az IPOSZ-elnök ugyanakkor valószínűsíti, hogy a minimális energiaigényű szolgáltatásokra terjedhet ki majd a kedvezményes rezsi. Szavai szerint abban is csak reménykedni lehet, hogy azokat a vállalkozásokat bennhagyják, amelyeket éppen a kormány támogatásával sikerült újraindítani vidéken. Szerinte a nagy településeken, főként a fővárosban – ahol a magasabb lakosság száma – nagyobb esély van a megnőtt energiaköltségek kigazdálkodására, így a fennmaradásra.

Németh László úgy fogalmazott, hogy a kialakult nagyon nehéz gazdasági helyzetben remélik, hogy előbb-utóbb visszarendeződnek az energiaárak. Mert ha nem így lesz, akkor teljesen átrendeződik a piac.

Az iparkamara is kongatta a harangot

A helyzet súlyát jól érzékelteti az is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is kongatta tavaly novemberben a vészharangot. Az utóbbi hetekben a nyilatkozataival port kavaró Parragh László által vezetett MKIK szerint ugyanis a vállalkozásoknak a kőolaj, illetve földgáz árának növekedése már önmagában is problémát okoz, de ezt még tetézik az energiaszámlához kapcsolódó további tételek: például a rendszerhasználati díj, illetve a nemrégiben bevezetett energiahatékonysági díj.

Az MTI-hez elküldött közleményükben arról is írtak, hogy ráadásul jelentős számban vannak olyan vállalkozások, amelyeknek a működési szakterületük nem teszi lehetővé a megemelkedett energiaköltség áthárítását. Ez a helyzet rontja az érintett cégek jövedelmezőségi és versenyképességi pozícióját, a vállalkozások csak veszteségesen tudnak működni, idővel kénytelenek lesznek csődöt jelenteni, bezárni – írták.

Akkor egyébként kérték a kormánytól, hogy a meghatározott kkv-kör számára a kormány tegye lehetővé a belépést az egyetemes szolgáltatás körébe. Emellett azt is kérték, hogy mérlegeljék az energiaszolgáltatók egyéb díjainak átmeneti befagyasztását, illetve újabb díjak bevezetésének megtiltását.