Kivizsgálhatják az utolsó napokban kötött lakástakarék-szerződéseket

Kivizsgálhatják az utolsó napokban kötött lakástakarék-szerződéseket

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón a lakástakarék-pénztári (ltp) kötések ügyével kapcsolatban leszögezte: jogellenes, ha valaki a törvény hatályba lépését követően kötött állami támogatásos ltp-s szerződéseket. Elmondta azt is, hogy vannak olyan információk, amelyek szerint történtek ilyen jogellenes szerződéskötések, de azt is hangsúlyozta, hogy ezeket az ügyeket a bankfelügyeletnek kell kivizsgálnia. A  várható vizsgálat mintegy 140 ezer szerződést érintene.

Az ltp-kötések ügye azért került napirendre a Kormányinfón, mert Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az ATV.hu-nak adott interjújában azt állította, hogy a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetése előtti nagy rohamban spekulatív volt az igénybevétel és a hozamvadász szempontok érvényesültek.

Szerinte azt, hogy szabályosak voltak-e a szerződéskötések, vizsgálhatják. „Ez nem a Pénzügyminisztérium hatásköre. Ez a pénzügyi felügyeleté. A jegybank vizsgálhatja meg, hogy valóban határidőre történtek-e a szerződéskötések” – mondta.

Megkérdezték Vargát arról is, hogy ki tudja-e jelenteni, hogy nem lesz visszamenőleges a törvénykezés. Erre úgy reagált: „Miért lenne?”