László Csaba: Magyarország újra az IMF-nél köthet ki

László Csaba: Magyarország újra az IMF-nél köthet ki

A Nemzetközi Valutalap (IMF) washingtoni épületének egyik bejárata a Világbank és az IMF szokásos évi, tavaszi tanácskozásának első napján, 2022. április 19-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az biztos, hogy a költségvetéssel nagyon nagy gondok vannak” – mondta László Csaba, a Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. 

Mint hozzátette, még nem tartunk ott, ahol Venezuela, vagy Argentína, de az összeomlás előtt szerinte még az is megtörténhet, hogy a magyar kormány visszatér a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az EU-hoz. A kormány ezt érthetően igyekszik elkerülni, ezért is nyúl olyan „politikailag kényes” intézkedésekhez, mint a rezsicsökkentés, és a kata szigorítása. Pedig épp ezek ellenkezőjét sulykolták alig néhány hónapja.

Mindezek alapján nagyon súlyos problémákat lát László Csaba. Példaként hozta fel Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt, aki nem a szex- és korrupciós botrányaiba bukott bele, hanem abba, hogy az állampapírok kamatai 2011-ben elszálltak, és megszorító intézkedéseket kellett hoznia. Nálunk két év alatt 1-ről 10 százalék fölé ment föl a magyar állampapírok kamata, ami még az akkori olasz helyzetnél is súlyosabb.

A rezsicsökkentés korlátozása kapcsán László Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tudni, mi alapján számolták ki az átlagfogyasztást. Szerinte ez is jelzi, hogy „elindult a kapkodás, nem gondolták, és nem számolták végig rendesen”. Az áremelkedéssel persze csökken majd a kereslet, a fogyasztók augusztustól várhatóan nagyon meghúzzák a nadrágszíjat, tehát akkora összeget ebből sem fog tudni kicsikarni a kormány. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter minden optimizmusa ellenére László Csabának határozottan az az érzése, hogy az Európai Unió nem fogja jóváhagyni a kormány ajánlatát, és nem lesz megállapodás. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor idő kérdése, hogy mikor jelenünk meg az IMF-nél és az EU-nál pénzügyi segítségért.

Végül kitért a mostanában sokat emlegetett katára, és elutasította a kormánypárti politikusok azon érvelését, miszerint „a baloldal eltörölné a katát”. Nagyon cinikusnak tartja ezt az érvelést, hiszen a szocialista kormány vezette be az egyszerűsített vállalkozói adót (evát), amelyet az Orbán-kormány stigmatizált és csak azért számolta fel, hogy saját néven bevezessen egy másik adózási formát.