Magyarországon száz embernek van 100 millió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona

Magyarországon száz embernek van 100 millió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Unsplash/Mufid Majnur)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon mintegy száz embernek van 100 millió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona, ők ezzel globálisan is az ultramagas pénzügyi vagyonnal rendelkező magánszemélyek közé tartoznak – közölte a Boston Consulting Group (BCG) stratégiai menedzsment tanácsadó cég, Global Wealth Report 2023 című jelentése alapján. 

Az MTI-hez szerdán elküldött összefoglaló szerint 20 millió és 100 millió dollár közötti pénzügyi vagyona további 500 magyarnak volt tavaly. Mintegy 15 000 magyar állampolgárnak van 1 millió és 20 millió dollár közötti pénzügyi vagyona, és 52 700 magyar rendelkezik 250 ezer és egymillió dollár közötti vagyonnal. A Magyarországot is magában foglaló globális felméréshez a BCG a nemzeti számlák globális rendszerén (SNA) alapuló, központi bankoktól és kereskedelmi bankoktól származó adatokat használta fel.

A jelentés szerint a globális pénzügyi vagyon 2022-ben 15 év után először csökkent, négy százalékkal 255 ezer milliárd dollárra. Ezzel szemben Magyarországon a személyes pénzügyi vagyon 2 százalékkal nőtt tavaly, ami kiugró Közép-Kelet-Európában, ahol átlagosan 1 százalékkal csökkent. A nettó személyes pénzügyi vagyon Magyarországon 2022 végére 200 milliárd dollárra emelkedett.

Nagyot ugrott a nem pénzügyi vagyon is

A pénzügyi vagyontól eltérően a más befektetési eszközökben tartott vagyon, mint az ingatlan, a tartós fogyasztási cikk, a művészeti alkotások, a nemesfémek értéke világszerte 5,5 százalékkal 261 billió dollárra nőtt 2022-ben. Magyarországon tavaly a nem pénzügyi vagyon ennél sokkal nagyobb mértékben nőtt, 16 százalékkal 300 milliárd dollárra ugrott, meghaladva az elmúlt öt év 14 százalékos növekedési ütemét is. A teljes abszolút globális vagyon 516 ezer milliárd dollárra emelkedett tavaly, ami 1 százalékos növekedés 2021-hez képest.

A közleményben Horváth Krisztián, a BCG vagyonkezelési témákért felelős partnere és társigazgatója kifejtette: kétpólusú képet mutat a pénzügyi vagyon magyarországi megoszlása. A teljes pénzügyi vagyon mintegy 47 százaléka Magyarországon a kevésbé vagyonos, 250 ezer dollárnál kevesebbet birtokló emberek kezében van, míg ez globálisan csak 32 százalék. Ugyanakkor a 100 millió dollár feletti pénzügyi vagyonnal rendelkező magyar ultragazdagok a teljes hazai pénzügyi vagyon 15 százalékával rendelkeznek, ami meghaladja a 13 százalékos világátlagot.

Bár a BCG jelentése nem írt arról, konkrétan kik azok a hazai vállalkozók, akik a legvagyonosabbnak számítanak, de A 100 Leggazdagabb Magyar című kiadvány idei májusi száma szerint itthon továbbra is Mészáros Lőrinc az első, vagyonát 660 milliárd forintra becsülték. Szerdai hír, hogy Mészáros ezúttal a horvát gyümölcsiparba szállt be, megvette a szomszédos ország legnagyobb alma- és nektarin termelőjét.