Négyszeresére nőtt a cégfelszámolások száma

Négyszeresére nőtt a cégfelszámolások száma

(Fotó: Pixabay/kschneider2991)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezernél több céget számoltak fel októberben Magyarországon, és ez közel négyszerese a tavaly októberi adatnak. Sőt, az Opten adatbázisa szerint a Covid előtti időszak, vagyis 2019 októberéhez képest is háromszoros a növekedés. Az elmúlt öt év legerősebbje lett a felszámolási eljárások indítása tekintetében a múlt hónap.

A cégadatbázis szerint a Kata miatti szeptemberi vihar elülni látszik, de a december és január hónapok még tartogathatnak meglepetést, hiszen az év végi beszámolókat sok esetben a tevékenységüket záró beszámolónak is felhasználják a cégek, ezzel mentesülve a két beszámoló készítésének költségei alól.

Októberben megfordult az öt hónapja tartó trend is, így a cégmegszűnések száma 4 százalékkal meghaladta az újonnan alapított cégek számát. A megszűnt cégeken belül mostanáig a kényszertörléssel megszüntetettek voltak a meghatározók, de októberben a végelszámolási eljárással töröltek vették át a stafétabotot, 41 százalékkal részesedve a teljesből.

A számok mögé nézve az látható, hogy a szeptemberi és októberi kiugró növekedés a felszámolásokban részben Covid-utóhatás, részben azonban már a fizetésképtelenség felerősödése. A kényszertörlési eljárásokra vonatkozó moratórium 2021 nyarán megváltozott, aminek eredményeként, az azt követő hónapokban jelentősen megnövekedett ezen eljárások száma. Egy-egy eljárás esetében átlagosan minimum 1-1,5 évre van szükség ahhoz, hogy egy céget töröljenek a cégjegyzékből, de az is hónapokat vesz igénybe, hogy egy céggel szemben indított eljárás átforduljon egy másik eljárásba – például kényszertörlésből felszámolásba.

A 2022 szeptemberi és októberi, induló felszámolási eljárások cégeinek mintegy 60 százaléka a moratóriumot követő fél éven belül került kényszertörlési eljárás alá, amely idén szeptemberben, októberben fordult át felszámolási eljárásba. A Covid utóhatását erősíti, hogy az októberben induló felszámolási eljárásokban leginkább érintett nemzetgazdasági ágak erőteljes kapcsolatot mutatnak a Covid alatt veszélyeztetett ágazatokkal.

Októberben 1252 céggel szemben indult felszámolás, ami 20 százalékkal haladta meg a szeptemberi új eljárásokat, és közel négyszerese az előző év hasonló időszakának. Nem elhanyagolható tényező, hogy ha az elmúlt öt év egyes hónapjait vizsgáljuk, akkor nem találunk olyan hónapot, ahol az indított felszámolási eljárások akár csak megközelítenék az idei szeptemberi vagy októberi számokat. Arányaiban a legtöbb céget az építőiparban számolták fel.

Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője kiemelte: „az építőipar egyre nagyobb nehézségekkel küzd az állami beruházások visszafogása és egyéb tényezők miatt, míg számos elemzés az alapszükségletek kielégítésén kívüli kereskedelem nehézségeiről beszél, és az energiaválság sem gyakorol jótékony hatást számos energiaintenzív területen.”