Nem sokáig bírta a KSH inflációs osztályának élén Szijjártó volt embere

Nem sokáig bírta a KSH inflációs osztályának élén Szijjártó volt embere

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) épülete (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október elején nevezték ki Tréfás Andrást a Központi Statisztikai Hivatal inflációs osztályának élére, de hat hónapos próbaideje alatt maga mondott fel – tudta meg a 24.hu. A lap hiába kereste ez ügyben a KSH-t, a szervezet Nepomuki Szent Jánosra hivatkozva hárította a kérdéseiket.

A portál emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel nagyobb mozgás volt a Rogán Antal alá tartozó Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kulcsfontosságú főosztályán: 27 év után távozott a GDP-számításért felelős nemzeti számlák főosztály vezetője, és több más szakember is elhagyta a hivatalt. A hírportál úgy értesült a KSH közeléből, hogy a távozások a módszertani változtatásokkal vannak összefüggésben: egyre nagyobb teret kapnak ugyanis a becslések, amivel nem minden statisztikus értett egyet. Mint ismert, tavaly óriási figyelem összpontosult a KSH havi jelentéseire, mert mindenki azt figyelte, mi történik a 25 százalék fölött tetőző inflációval, és mikor vált visszaesésből növekedésbe a magyar gazdaság. Orbán Viktor azt ígérte, hogy az év végére egy számjegyű lesz az infláció, és a GDP-t tekintve az eredeti másfél százalékos növekedés helyett „pozitív nullát” harangozott be. Az infláció terén sikerült is teljesíteni a tervet, októberben már 9,9 százalékos fogyasztóiár-emelkedést jelzett a KSH. 

Október elején érkezett a hivatalhoz Tréfás András, aki korábban a külföldi befektetések útját egyengető állami szervezetnél, a Szijjártó Péter minisztériuma alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségnél (HIPA) dolgozott. Tréfás András távozásával kapcsolatban a lap hivatali forrása úgy fogalmazott, „senki nem lepődött meg azon, hogy nem vállalta tovább. Nem volt könnyű betölteni a pozíciót, s miután végre találtak rá valakit, az rögtön kapott hideget-meleget”. „Tréfás felmondásában nagy szerepet játszhatott a negatív sajtóvisszhang.” Az elmúlt időszakban Mellár Tamás és Katona Tamás, a KSH két korábbi elnöke is élesen kritizálta a statisztikai hivatal infláció-számítási módszertanát, és a médiában vita tárgya lett, hogy mennyire hihetők a hivatal által közölt fogyasztóiár-index adatok.

Tréfás mostani távozásáról a kommunikációs főosztály csak annyit mondott, hogy „a KSH, tiszteletben tartva az adatvédelmet, valamint a korábbi és a jelenlegi munkatársait, egyedi, személyes, munkaügyi kérdéseket továbbra sem kommentál”. Egyúttal jelezték, később is hiába érdeklődik a lap: „a KSH épülete előtt áll Nepomuki Szent János szobra, amely példaként és iránymutatásként szolgálhat az adatvédelemmel kapcsolatos jövőbeli kérdéseikre is.” A kommunikációs főosztály által hivatkozott Nepomuki János a XIV. században élt cseh pap, a hidak szentje és a gyónási titok vértanúja.