Szabolcsban annyit keresnek, mint tíz éve a budapestiek

Szabolcsban annyit keresnek, mint tíz éve a budapestiek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt közel egy évtizedben hatalmasra hízott a szakadék a legnagyobb és a legalacsonyabb átlagos nettó fizetést regisztráló megyék között – írja az Mfor.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megyei lebontású adatai alapján ugyan mutatkozik némi felzárkózás a bérnövekedés területén, ám az koránt sem olyan szignifikáns mértékű, hogy érdemi előremozdulás történjen. 2018-ban a legmagasabb fizetést regisztráló Budapesten 275 273 forint volt az átlagosan hazavitt összeg, szemben a legalacsonyabb összeget rögzítő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével, ahol mindössze 153 451 forintot vihettek haza a dolgozók átlagosan. A differencia 79,3 százalék, nominálisan több mint 120 ezer forint – vagyis majdnem egyhavi bérrel több pénzből gazdálkodhatnak azok, akik a fővárosban dolgoznak, mint azok, akik az ország keleti felében.

A helyzetet még inkább súlyosbítja az a tény, hogy annyit, amit átlagosan tavaly év végén hazavihettek a szabolcsiak, a budapestiek már 2009-ben megkerestek átlagosan. Akkor a fővárosban 152 ezer forint volt az átlagos nettó fizetés, Szabolcsban pedig 100 ezer forint, a két értékből is már sejthető, akkora szakadék közel sem volt nettók terén, mint ami mára kialakult.

A fővárosi bér elszakadása a mezőnytől az országos átlagot is felhúzza, a mögötte következő legmagasabb nettót ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, és közel 50 ezer forinttal kisebb összeg, 226 ezer forint. Így, ha Budapestet teljesen külön kezelnénk és kivennénk a számításból, akkor az országosan jellemző átlagos 219 ezer forint helyett 188 ezer forintos nettó fizetésről tájékoztatna a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint tavaly júliusban bruttó 326,7 ezer forint volt az átlagkereset, ami egy év alatt 12,8 százalékos növekedést jelentett. Mint akkor megírtuk, egyre többen voltak, vannak azonban, akik ebből nem sokat éreznek.

Hiába a sikerpropaganda, egyre többen keresnek az átlag alatt | Magyar Hang

Nyomdafestéket nehezen tűrő jelzőkkel illették az átlagbérek emelkedéséről szóló kormányzati örömódákat az Azénpénzem.hu olvasói - írja honlapján a pénzügyi szakportál.

Azénpénzem.hu portál számításai azt mutatták, hogy amíg a KSH hivatalos statisztikája szerinti 2010-es átlagbérnél az adózók mintegy 38 százaléka keresett kevesebbet, addig ugyanez az adat 2016-ban már 43 százalék volt. Még nagyobb a lemaradás vidéken, ahol hat év alatt 46 százalékról 52 százalékra emelkedett az átlag alatt keresők aránya. Szabolcsban pedig 60 százalék fölötti arányról beszélhetünk.