Szigorodnak a babaváró feltételei, egyesek hátrányba kerülnek

Szigorodnak a babaváró feltételei, egyesek hátrányba kerülnek

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorodott az elvárt, legalább hároméves társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó előírás, így lehetnek olyanok, akik tavaly még igényelhették a babaváró hitelt, idén viszont már nem. Ez derült ki a Bankmonitor cikkéből, amely a Hvg.hu-n jelent meg. Azoknak lehet nehezebb, akik tanulmányi szerződés alapján folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat szakképző iskolákban.

Maga a hitelre vonatkozó kormányrendelet nem változott, és az igénylő házaspár legalább egyik tagjának ezután is minimum hároméves folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ebből pedig az utolsó 180 nap magyar jogviszonyból kell jöjjön. Így külföldön élő, dolgozó családok akkor sem igényelhetik, ha már tervezik a hazaköltözést.

A konstrukcióból most kikerült a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolákban lefolytatott jogviszony. Így a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban eltöltött évek ezután nem számítanak bele a hároméves jogviszonyba.

Mint a Hvg.hu cikkében szerepel, a babaváró azért is kedvező hitelkonstrukció, mert amennyiben az igénylést követő öt évben gyerek születik, akkor a futamidő végéig hitelmentességre lehet számítani. A második gyermeknél a fennálló tőketartozást harminc százalékkal csökkentik, a harmadiknál pedig a tartozás fennmaradó részét elengedik.