Szijjártó szerint autógyártásban már Európa-bajnokok vagyunk

Szijjártó szerint autógyártásban már Európa-bajnokok vagyunk

Szijjártó Péter, a Schaeffler új szombathelyi beruházást ismertető sajtótájékoztatón (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 5 milliárd forint értékű kutatásfejlesztési (KF) projektet hozott Szombathelyre a német Schaeffler autóipari beszállító – jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. Az állam 1,3 milliárddal járult hozzá a beruházáshoz, amivel száz új mérnöki pozíciót is létrehoznak majd. A külügyminiszter szerint Magyarország egyenesen Európa-bajnok lett az autóipari gyártókapacitásokért folyó versenyben, és jó eséllyel magához vonzhatja majd a szektor KF-beruházásait is.

Itthon jelenleg körülbelül negyven településen vannak akkumulátorgyártásra és ehhez kapcsolódó hulladéktárolásra szolgáló üzemek. A probléma az, hogy ezeknél a beruházásoknál a tulajdonosok és a projekteknek zöld jelzést adó döntéshozók szinte sosem veszik figyelembe a helyi lakók igényeit. Számos hír volt már arról, hogyan sértenek munkavédelmi, zajvédelmi vagy környezetvédelmi szabályokat az iváncsai, gödi és más gyártelepeken, hányan lesznek rosszul akár az épülő üzemekben, ám a bírságok alig érik el a pár millió forintos határértéket. Eközben az sem biztos, hogy az ország vízhozama képes lesz-e fedezni az üzemek vízigényét, tekintve, hogy egy-egy gyár is napi több tízezer köbméter vizet használhat el.

A  visszaélések miatt tiltakozó civil csoportok a közelmúltban egy ernyőszervezetet hoztak létre, hogy összefogva vegyék fel a harcot a lakókörnyezetüket is veszélyeztető akkuóriásokkal szemben.