Több száz vendéglátóhely már bezárhatott

Több száz vendéglátóhely már bezárhatott

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány hét alatt több száz vendéglátóhely zárt be az országban a megugrott rezsiszámlák miatt – mondta Kovács László, a Vendéglátók Ipartestülete elnöke az RTL Híradónknak. Úgy számolnak, akár 10 ezren is lehúzhatják a rolót, végleg vagy átmenetileg a következő hónapokban. Többen, mint a koronavírus-járvány miatt. „Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, akkor félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében” – tette hozzá az elnök.

Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője arra jutott, hogy csődhullám jöhet, ha a gázár hónapokig az eddigi többszöröse marad. „Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezeres nagyságrendű lesz a leépítési hullám” – mondta.

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón belengette, hogy támogatni fogják a munkahelyek megőrzését, de szerinte elsősorban a nagy energiaigényű gyárakban. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Híradó kérdésére hétfőn azt írta, hogy dolgoznak az új támogatás részletein. És a kormány „időben tájékoztatni fogja döntéséről a nyilvánosságot”.