Újabb karácsonyi „ajándék” a kormánytól: a biztosítók különadóját is megemelte

Újabb karácsonyi „ajándék” a kormánytól: a biztosítók különadóját is megemelte

Karácsonyi ajándékok a fa alatt (Fotó: Unsplash/Eugene Zhyvchik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek éjszaka 440 oldalnyi új jogszabályt hirdetett ki két közlönyben a kormány. A szövegtengerben két adóemelést is elrejtett: az egyik a gyógyszergyártók adójának emelése – erről ITT írtunk –, a másik pedig a biztosítók különadójának emelése.

Mint a Portfolió írja, az extraprofitadók nyári kivetése idején a biztosítási szektor is kapott egy többletsarcot a kormánytól, az akkori számítások szerint éves szinten 50 milliárd forint értékben. A pénteki rendeletmódosítás most ennek az adókulcsát emelik hétről tizenkét százalékra, valamint háromról ötre – vagyis közel a duplájára. A lap szerint az emelés a biztosítási szolgáltatás nyújtásából származó összegek két fajtájára is érvényes, amennyiben az azokból befolyó pénz meghaladja az éves 36 milliárd forintot.

Ezzel a biztosítók összes extraadó-terhelése a jelenlegi 170 milliárd forintra becsült összegről tovább fog növekedni jövőre, ami minden bizonnyal meglepetésként érheti a szektort, akárcsak a gyógyszergyártók esetében történt. A biztosítói szektor teljes éves nyeresége tavaly 60 milliárd forint volt.

Az újabb különadó-emelés is az Orbán-kormány több sebből vérző jövő évi költségvetésének befoltozását szolgálhatja.