Karácsonyra különadót kaptak a kormánytól a gyógyszergyártók

Karácsonyra különadót kaptak a kormánytól a gyógyszergyártók

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány az extraprofitadókról szóló rendeletet úgy módosította, hogy a gyógyszergyártók számára egy árbevétel-arányos különadót vezet be – vette észre a Portfolio a december 23-án megjelent Magyar Közlönyben.

Mint írták, a karácsony előtti utolsó munkanapon összesen 420 oldalnyi új jogszabály, vagy jogszabálymódosítás jelent meg a Magyar Közlöny két számában, ebből az egyik kiegészíti a nyáron megjelent különadó-szabályozást. Ennek a lényege, hogy a gyógyszergyártók a 2022. és 2023. adóévre vonatkozóan különadó megállapítására és megfizetésére kötelezettek. Az adó mértéke az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel

• 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
• 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része 3 százalék,
• 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

Mint a lap felhívta a figyelmet, az új különadó alanya a TEÁOR 2120 (Gyógyszerkészítmény gyártása) és a TEÁOR 2110 (Gyógyszeralapanyag-gyártás) szakágazat szerinti tevékenységet végző gyógyszergyártó vállalat. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet éppen december 24-én lép hatályba.