Vendéglősök megsegítése helyett egy honlapra költötték az uniós koronavírus-támogatás nagy részét

Vendéglősök megsegítése helyett egy honlapra költötték az uniós koronavírus-támogatás nagy részét

Üres étterem – Bár állott, most székhalom. (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány okán kapott több mint 1,7 milliárd forintos uniós támogatásból 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A pénzből az MTÜ gyakorlatilag a saját alapítványának osztott ki 630 millió forintot. A maradékot állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti elitétterem tulajdonosa kapta – tudta meg a 24.hu.

Az MTÜ a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programban 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét az eddig összesített adatok szerint. Ezt az Európai Uniónak jelentette is a magyar állam januárban – így derült ki, hogy a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át napilapkiadásra. A 2020 decemberében alapított társaság erre a célra csaknem 630 millió forintot kapott. A Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, amelyet erős szálak fűznek az állami tulajdonú MTÜ-höz.

A cég ügyvezetője Lénárd Gábor, aki a portálnak azt mondta, valójában nem napilapkiadásra fordítják a pénzt, amint az uniónak küldött jelentésben olvasható, hanem egy turisztikai online portál létrehozására, amit március végéig kell elindítaniuk. Lénárd egyébként arról ismert, hogy az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek.

A pénzből a kimutatás alapján az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is kapott, de azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ, hogy mennyit utaltak e szervezetnek. Az viszont látható, hogy a második legnagyobb összeget – 154 millió forintot – a nemrég állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, míg a harmadik legtöbbet a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg. Még egy cég kapott 100 millió forintnál több támogatást, az állami tulajdonban lévő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

Az állami cégeket nem számítva az összes támogatás Veszprém megyébe és Budapestre ment. Egyetlen önkormányzatként Nagyvázsony két projektre is kapott 37 millió forintot. A település polgármestere, Fábry Szabolcs mellékállásban a kormánypárti Pesti Tv.

A tavaly kiosztott támogatások egy része ugyan szerepel az MTÜ weboldalain, de több támogatott neve csak az EU-nak küldött listából derült ki.