Éva és a finomszesz viszonya

Éva és a finomszesz viszonya

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Talán a leghosszabb nevű parlamenti vizsgálóbizottság állt fel 2005 nyarán Font Sándor képviselő kezdeményezésére.

„A jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, és ezzel a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék alóli mentesítése, Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, továbbá a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata és annak másfél éve elmaradó következmény, és Arnold Mihály a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnoka lemondása közti összefüggéseket, és mindezekkel kapcsolatban Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Draskovics Tibor pénzügyminiszter felelősségét vizsgáló bizottság” – így hangzott a vizsgálóbizottság neve.

2004: Kormányválság - Medgyessy ment, Gyurcsány jött | Magyar Hang

Ami a Zwack Unicum Rt. számára igen kellemetlen volt – szóltak erről a korabeli sajtóhírek – még a perindítást is fontolgatta hitelrontás miatt. Tény, hogy ez a regnáló kormány pénzügyminisztériumát és az éppen kormányzó baloldali liberális pártokat érintő ügyet vizsgáló bizottság akkor végezhette el az ellenőrzést ellenzéki javaslatra, amikor a szocialisták és a szabad demokraták voltak többségben az Országgyűlésben. Vajon felállhatna-e ma egy parlamenti vizsgálóbizottság, amely az Elios- vagy Microsoft-ügyben tarthatna meghallgatásokat? Aligha.

A Zwack Unicum Rt. jövedékiadó-ügyének hátterében az állt, hogy az egyik vámhivatal még 2001 októberében adóvizsgálatot indított a Zwack Unicum Rt.-nél. A vámhatóság a cég Éva vermut termékcsaládjának árubesorolásáról azt állapította meg, hogy az helytelen, és emiatt a cég jóval kevesebb jövedéki adót fizetett be, mint amennyit kellett volna.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 23-án megjelent 2019/34. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!