Megnézte a székelyudvarhelyi kollégium romjait a magyar államtitkár

Megnézte a székelyudvarhelyi kollégium romjait a magyar államtitkár

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a székelyudvarhelyi tragédia színhelyén. (Fotó: Potápi Árpád János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délután új bejegyzés jelent meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikai ügyekért felelős államtitkárának Facebook-oldalán. Ebből kiderült azt is, hogy a politikus koszorút vitt a decemberi székelyudvarhelyi tragédia áldozatának sírjára a székelyföldi Farkaslakán. A politikus ezt írta: „Szülőként különösen mély fájdalommal tölt el a december 18-án Székelyudvarhelyen történt tragédia. Egy ártatlan fiatalt veszítettünk el, akinek halála pótolhatatlan veszteség. Mély együttérzésem és őszinte részvétem szeretném ezúton is kifejezni Sipos Dávid Gábor édesanyjának és valamennyi hozzátartozójának. Reménykedünk a balesetben súlyosan megsérült diáklány, Barabási Orsolya állapotának mielőbbi javulásában.”

– A Tamási Áron Gimnázium összeomlott bentlakásánál tett mai látogatást követően elmondtam: bár csak a későbbiekben, a statikai szakvélemény elkészülte után dől majd el, mi lesz a teljes épület sorsa, már most kijelenthetem, hogy a magyar kormány minden segítséget meg fog adni az iskolának – vagy a jelenlegi épület helyreállításához, vagy egy új kollégium építéséhez. Minden magyar számíthat az anyaországra, a bajban pedig még inkább igaz ez – fogalmazott a politikus.

A magyar kormány részéről a miniszterelnökség a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül eddig húsz millió forinttal támogatta a szállás nélkül maradt diákokat és az iskolát, a külügyminisztérium ötmillióval. „Ezek az összegek felülről nyitottak, majd később látjuk meg, hogy mennyi pénz kell, hogy a munkálatok meg tudjanak kezdődni” – ígérte a helyi sajtó előtt az államtitkár. Arról nem beszélt, és az államtikársága alá tartozó Bethlen Gábor Alap sem ad információt arról, hogy mi volt a szerepe a magyar államnak a tragédiát előidéző építkezésben. Mi is hiába kértük, még a támogatási szerződés részleteit sem kaphattuk meg.

Eközben az Udvarhelyi Hírportál arról írt: az Országos Építési Főfelügyelőség (ISC) már három gyanúsítottat tart nyilván a tragédia kapcsán: a munkálatokat elvégző cég vezetője mellett a tervezőt és az épület tulajdonosát, vagyis a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséget is. A tervező, Várday Zsolt később a lap újságírójának megerősítette: gyanúsítottként idézték be a Vásárhelyi Táblabíróság melletti ügyészségre.