Megvan a trükk – így juthatott be az RMDSZ

Megvan a trükk – így juthatott be az RMDSZ

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fejlődő Erdélyt! – ez volt a központi kampányüzenete az RMDSZ-nek, erre vasárnap behúzott 35 ezer román szavazatot a Kárpátokon túlról. Pont annyit, amennyi kellett az öt százalékos európai parlamenti küszöb megugrásához. Végleges eredménye ugyan még nincs a vasárnapi romániai EP-választásoknak, ám a Code România párhuzamos szavazatszámlálása szerint az RMDSZ 5,26 százalékot ért el a rá leadott 476 681 szavazattal. Kis számolás, és kiderül: a küszöbátlépés 23 562 szavazaton múlt. 

Egy fejlett Erdélybe vágyik a 35 ezer regáti román, vagy valami trükk van a dologban? Jó pár órát bogarásztunk a választási iroda honlapján és összeállt a kép.

Ám előtte egy kis kitérő: keddi cikkünk komoly vihart kavart Romániában, szinte az összes nagy bukaresti lap és több televízió is átvette. Akadnak kivételek: a helyi magyar sajtó jókora késéssel, nagyon szőrmentén foglalkozott vele, és a Magyar Távirati Iroda, amely csütörtök reggeltől délután négyig tíz hírt adott ki Romániáról, egyetlen sort sem írt róla. És persze a hazai kormánypropagandának sem releváns információ az, ha a romániai magyar párt gyanús körülmények között szerez voksokat egy választáson.

Csoda történt? Románok tízezrei szavaztak az RMDSZ-re | Magyar Hang

A román sajtó már tényként kezeli: a baloldali kormánypárt, vagyis a PSD segítette az RMDSZ Kárpátokon túli voksait. A G4media arról ír, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt a szavazókörök 2-3 százalékába küldött szavazóbiztost az RMDSZ jelöltje helyére. Ezzel szemben a PSD feltöltötte saját embereivel az RMDSZ helyeit azon szavazókörök kilencven százalékában, ahol a magyarok nem tudtak saját szavazóbiztost állítani. 

Ezt az információt erősíti meg egy forrásom, aki tegnap a következőket küldte nekem: „Személyesen felügyeltem 38 szavazókört Constanta megyében. Furcsa volt, hogy mindenütt tudott állítani szavazóbiztost az RMDSZ, még az olyan kis falvakban is, mint Vadu, Fantanele, Tariverde, Coslugea, ahol egyáltalán nincs nemhogy szervezete a pártnak, de még magyar se. Pár kérdés után kiderült: az RMDSZ delegáltjai mindenütt megbízható PSD-párttagok voltak” – írta. Ellenőriztem az általa mondottakat: mindhárom helyen kapott szavazatot az RMDSZ, Vadu faluban egyet, Fantanelen hármat, Coslugean viszont négyet. Itt Nicolae Ionică volt a párt delegáltja.

Korrupció, halott ügyészek és népszavazás - forró tavasz Romániában | Magyar Hang

Ha megnézzük a különböző román megyékben az egyes szavazókörök eredményeit, érdekes sormintát kapunk: gyakorlatilag mindenhol jutott szavazat az RMDSZ-nek, de jellemzően két, három vagy legfeljebb négy voks. Képzeljük el, mennyire életszerű ez: a cigánysortól a villanegyedig, a városok tömbházlakásaitól a legkisebb falvakig, mindenhol 2-3 embernek jutott eszébe, hogy a tulipánra üsse a pecsétet. És mindenhol volt szavazóbiztosa a magyar pártnak, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint egy román nevű ember. 

Romániában a vasárnapi választáson 18 730 szavazókör nyitott meg. Porcsalmi Bálint, a magyar párt kampányfőnöke kedden telefonon büszkén újságolta kérdésünkre, hogy soha ennyi szavazóbiztost nem tudtak állítani a Kárpátokon túl, mint most. Kilencezer fölötti számot említett, de arról bölcsen hallgatott, hogy ezek nem voltak pártagok, de még csak magyar nemzetiségűek sem.

Tegnap újra nekifeküdtem a választási iroda honlapján fellelhető jegyzőkönyveknek, és alaposabban megnéztem Teleorman megyét, ahol a 2011-es népszámlálás szerint összesen 18 magyar él, mégis harminchétszer ennyi, egész pontosan 669 szavazat jutott az RMDSZ-nek.  

15 fok és reggel hatos ébresztés - ebbe a börtönbe vonult be a román képviselőház elnöke | Magyar Hang

Ebben a megyében van az ország legszegényebb települése, Necşeşti. Nincs munkahely, a falu 1500 lakójából ezren nyugdíjasok, a többi gyerek: a szülők generációja többnyire külföldön dolgozik. Az általános iskolában volt a 216-os számú szavazókörzet, és micsoda véletlen, hogy itt is három szavazatot kapott az RMDSZ. Itt is volt delegáltjuk, Sora Victorițának hívják, ami nem nevezhető tipikus magyar névnek. Ez a megye egyébként a PSD fellegvára, itt született és uralkodott a párt elnöke, Liviu Dragnea, akit hétfőn csuktak börtönbe három és fél évre. Megnéztem az erős ember szülőfaluját is, Grația települést. A 113-as szavazókör jegyzőkönyve szerint itt két szavazat jutott az RMDSZ-nek, és a párt itt is tudott állítani szavazóbiztost a derék Bosnă Stelică személyében.

A romániai Necşeşti EP-választási jegyzőkönyve, rajta Sora Victorita, az RMDSZ szavazatszámlálójának nevével.

Magyarországgal ellentétben keleti szomszédunknál a pártdelegáltak is kapnak fizetést a szavazásokon végzett munkájukért: napi hatvanöt lejt, vagyis 4500 forintot. Ha már szombaton van dolguk (például át kell venni a kellékeket, stb.) és vasárnap éjfél utánig tart a számolás, akkor három napra jár az apanázs. 13 500 forint már szabad szemmel is látható összeg arrafelé, és ha minden körzetben van egy szavazóbiztos, aki elviszi a feleségét és mondjuk nagykorú gyerekeit irányítottan voksolni, az már mindjárt több tízezer szavazatot hoz a végső elszámolásnál a konyhára.

„Sok temetésen csak két magyar van: én és a halott" | Magyar Hang

Ehhez csak annyi kell, hogy egy baráti párt adjon kölcsön kilencezer megbízható embert, és kérje meg őket, hogy a családdal együtt szavazzanak át a tulipánra. Egy nagy pártnak nem tragédia 35 ezer voks elvesztése (különösen egy EP-választáson), egy kicsinek viszont az életet jelentheti. Az RMDSZ-nek most konkrétan két EP-képviselői mandátumot. Jó kérdés, hogy ezért mit kért, vagy mit fog kérni a baráti párt cserébe. 

Bosnă Stelică neve az RMDSZ szavazatszámlálójaként Gratia település EP-választási jegyzőkönyvén

A megbízás teljesítésének ellenőrzése is végtelenül egyszerű: a kis román falvakban, ahol egyetlen magyar sem él, emberemlékezet óta nem volt szavazat a RMDSZ-re. Ha a jegyzőkönyvben van 2, 3, vagy 4 RMDSZ-szavazat, akkor az illető elvégezte a rá bízott munkát, ha nincs, akkor nem teljesítette a feladatot. Végignéztem a jegyzőkönyveket: a nagyvárosok kivételével, ahol tényleg élnek magyarok, minden egyes körzetben kettő, három vagy négy pecsét jutott a tulipánra. Ritkábban egy – ezek szerint nőtlen, magányos szavazóbiztosok is voltak. 

Címkék: EP-választás, RMDSZ